Zaharijev podržava inicijativu za spuštanje cenzusa

Bugarska nacionalna zajednica podržava inicijativu Romske partije da se prepolovi broj neophodnih potpisa birača koji podržavaju izborne liste nacionalnih manjina, te da umesto sadašnjih 10.000 iznosi 5.000, izjavio je za Tanjug predsednik opštine Bosilegrad i član Saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji Vladimir Zaharijev.

“Inicijativa Romske partije je težnja svih nacionalnih manjina još od kad je izglasan Zakon o nacionalnim manjinama, da što manje potpisa bude dovoljno za registraciju liste nacionalne manjine za učešće na izborima. Siguran sam da će država Srbija da uzme to u razmatranje, jer je to dobra inicijativa koja puno znači i olakšava manjinama”, rekao je Zaharijev.

Zajarijev, takođe eventualno spuštanje cenzusa sa pet na tri odsto za ulazak u Skupštinu Srbije, vidi kao pozitivnu stvar.

“Spuštanje cenzusa bi bila izuzetno dobra stvar, jer bi se time dala prilika da u parlament uđe širi krug političkih organizacija i partija. Olakšavanje ulaska u parlament pospešuje demokratičnost, pojačava parlamentarnu diskusiju i ja to podržavam”, naveo je on.

Zaharijev dodaje da Bugari u Srbiji imaju dobru saradnju sa vlašću Republike Srbije, da se radi puno dobrih stvari, te da očekuje istu takvu saradnju i u budućnosti.

Izvor: Tanjug

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar