Petar Jeremić: U moru prekršaja lokalna štampa uzor odgovornog novinarstva

Savet za štampu saopštio je koliko se krši novinarski kodeks u dnevnicima, koji se distribuiraju na celoj teritoriji Srbije. Monitoring je urađen na uzorku od osam dnevnih listova u periodu od 1. jula pa do 31. decembra prošle godine.

Zabeleženo je čak 5.057 slučajeva kršenja novinarskog kodeksa, što je 17 odsto više u odnosu na prethodno takvo istraživanje.

Navedeno je da je broj obraćanja Komisiji za žalbe tog Saveta upadljivo manji od broja prekršaja i da je prekršajima prvi na „neslavnoj tabeli list Alo“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 291-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 292-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 293-1024x683.jpg

Novinar Petar Jeremić je naveo da slede „Kurir“, „Srpski telegraf“, „Informer“, „Blic“, „Večernje novosti“, dok je taj broj zanemarljiv kod „Politike“ i „Danasa“.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza je rekla da se najviše krši pretpostavka nevinosti i da često neka osoba tako bude „unapred osuđena“ u medijima, a da posle bude oslobođena u pravosudnom postupku.

Skrozza je navela da je sve više tekstova u kojima se teze i pretpostavke nepotkrepljene dokazima prikazuju kao nepobitne činjenice, uz pozivanje na anonimne izvore, što se naraočito očituje u toku „obračuna na političkoj sceni“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 294-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 295-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 296-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 297-1024x683.jpg

Objašnjavajući zašto je manje žalbi nego kršenja novinarskog kodeksa, generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković je rekla „da se ljudi plaše da će imati dodatnih problema sa medijom na koji su se žalili“.

FAR je razgovarao sa novinarom Petrom Jeremićem, koji je pokušao da objasni stalni trend rasta kršenja novinarskog kodeksa na nivou listova koji su prisutni na trafikama cele Srbije, ali i izuzetno mali broj ili gotovo odsustvo takvih povreda u lokalnoj štampi.


Novinar: Slobodan Aleksić
Snimatelj: Igor Milatović
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
februar 2020

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar