Izložba “Obim bez rubova” Sandre Stoimenov u Beogradu

U kući Đure Jakšića u Beogradu otvorena je samostalna izložba „Obim bez rubova“ mlade akademske slikarke Sandre Stoimenov iz Bosilegrada.

Izložbu je zvanično otvorio Stefan Stojkov, predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji, koji se okupljenima obratio predstavivši mladu slikarku kroz njene najranije radove.

This image has an empty alt attribute; its file name is 138-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 139-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 140-1024x683.jpg

Stoimenova je od detinjstva bila predodređena da zaplovi umetničkim vodama, a kao akademski slikar učestvuje na mnogim lokalnim, državnim i svetskim izložbama.

„Obim bez rubova“ je Sandrino prvo samostalno izlaganje u Beogradu. Autorka vidi ljudsko telo i um kao plodno tlo za stvaranje; dekonstrukcijom stereotipa, sa ciljem da usavrši postojeće, Sandra svoje misli prenosi kroz različite tehnike slikarstva – ulje na platnu, ulje na keramici, akvarel, grafika.

This image has an empty alt attribute; its file name is 141-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 142-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 143-1024x683.jpg

Za FAR je izjavila da ime izložbe „Obim bez rubova“ prestavlja slobodu u umetnosti, izraz oslobođen bilo kakvih ograničenja, kako umetnica opisuje i sebe samu. Postavka u Beogradu je za autorku opipavanje senzibiliteta publike, ali isto tako i lična potvrda i verifikacija umetničkog izraza.

Iz perspektive umetnika koji potiče iz male sredine, Sandra, citirajuci Miku Antića, kaže da inspiraciju nalazi svuda oko sebe – u svakoj čaši, vetru, slici. Centralizaciju, aktuelni problem mladih ambicioznih ljudi, ne vidi kao prepreku u umetničkom stvaralaštvu, jer umetnik svoju inspiraciju nalazi prvensveno u sebi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 144-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 145-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 146-1024x683.jpg

Njen san je da se nakon završetka master studija vrati u Bosilegrad i da u rodnom mestu radi kao pedagog likovnih umetnosti.

Posetioci izložbe su kao suvenir na poklon dobili „martenice“, simbol bugarske nacionalne tradicije nastale u slavu rađanja proleća.

Jelena Simov, Beograd

Foto: Jelena Simov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar