Sve veći broj hakerskih napada

Sve veći broj “sajber napada” se beleži svake godine, kako na građane i privatne kompanije u Srbiji, tako i na informaciono-komunikacione sisteme državnih institucija u sektorima energetike, zdravstva, finansija, infrastrukture i drugih, a koji prema zakonu imaju poseban značaj za Srbiju, piše Tanjug, a prenosi RTS.

Na osnovu podataka Tužilaštva za visoko tehnološki kriminal, broj predmeta u oblasti “sajber kriminala” u Srbiji svake godine raste za više od 20 odsto.

Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal primilo je u prošloj godini 3.834 novih predmeta, dok ih je u 2018. bilo 3.122, a predmeti se odnose na različita krivična dela iz oblasti koju pokriva ovo odeljenje Republičkog javnog tužilaštva.

“Povećanje u 2019. u odnosu na 2018. godinu iznosi 23 procenta, čime se nastavlja trend dugogodišnjeg rasta broja predmeta u ovoj oblasti od preko 20 odsto godišnje” – kažu u Tužilaštvu.

Novim Zakonom o informacionoj bezbednosti iz prošle godine definisano je da su svi kritični državni infrastrukturni sistemi od posebnog značaja u obavezi da od svake naredne godine do 28. februara dostave nacionalnom CERT-u, odnosno Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, sve statističke podatke o broju i tipu incidenata koji se desio u njihovim sistemima.

Najviše se javljaju takozvane “fišing kampanje”, zatim različiti tipovi malvera, odnosno, takozvani iznuđivački softveri koji “zaključavaju” računare.

“To je najjednostavniji način na koji hakeri mogu da upadnu u neki sistem, jer je najveći broj ljudi znatiželjan, pa iz neznanja ili želje da nešto saznaju, kliknu na neki link koji vodi ka malicioznom sadržaju i takav sadržaj preuzmu na svoj računar i rašire ga po mreži” – objašnjava Jovan Milosavljević, iz Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima – CERT.

Preporuka Nacionalnog CERT-a građanima je da informacije o svim aktuelnostima iz oblasti informacione bezbednosti potraže na zvaničnoj stranici ove institucije.

Takođe, prema informacijama CERT-a, u inostranstvu se zloupotrebljava i pojava koronavirusa u svetu.

U pojedinim državama u inostranstvu građanima stiže na mejl adresu poruka koja sadrži zaštitni znak Svetske zdravstvene organizacije i u kojoj se navodi da je neophodno da građanin unese svoje podatke, korisničko ime i lozinku, a navodno će zatim od SZO dobiti mere zaštite od koronavirusa.

“To je lažni sajt SZO, a hakeri ovim ustvari žele da prikupe lične podatke građana, jer korisnici najčešće imaju iste lozinke za različite naloge na društvenim mrežama” – napominje Milosavljević.

U Srbiji prema poslednjim podacima nema takvih napada.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar