a

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta širom sveta 27. marta se obeležava Svetski dan pozorišta. Ovo je tradicija koja je počela još 1961. godine.

Interesantna činjenica je što se svake godine uvek piše tradicionalna poruka od strane pozorišne ličnosti svetskog ugleda.

Pozorište u Srbiji ima tradiciju dužu od osam vekova. Razvoju i napretku pozorišta doprineli su Jovan Sterija Popović, Laza Kostić, Đura Jakšić, Branislav Nušić i mnogi drugi. Danas u Srbiji radi oko 35 profesionalnih pozorišta, 3 visoke škole za pozorišno obrazovanje, 2 pozorišna muzeja i njihov rad prati nekoliko stručnih pozorišnih publikacija.

Pozorište „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu postoji od 1888. godine i jedno je od najuspešnijih amaterskih teatara u zemlji.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar