PD “Preslap” nastavilo zvaničnu sezonu – Uspešno izveden uspon na Crni kamen iznad Niške banje

Prekid planinarske sezone i zvaničnih aktivnosti planinarskih društava i klubova trajao je više od dva meseca. U periodu trajanja vanrednog stanja, uvedenog zbog epidemije koronavirusa od 15. marta do 6. maja, otkazane su sve planinarske aktivnosti i manifestacije, među njima i neke veoma važne kakva je akcija u selu Vrmdža u čast planinarske slobode i dostojanstva.

This image has an empty alt attribute; its file name is 337-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 338-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 339-1-1024x683.jpg

Prioritet je bila borba za suzbijanje epidemije i njenih posledica. Tek je 11. maja Ministastvo omladine i sporta Republike Srbije donelo odgovarajuće podzakonske akte, a Planinarski savez Srbije određene preporuke za dalje odvijanje planinarskih aktivnosti, koje će se u prvom periodu i dalje održavati uz određena ograničenja, ali i uz najveći mogući oprez i odgovornost organizatora i učesnika.

Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša zauzelo je stav da prvih nekoliko zvaničnih akcija u nastavku sezone moraju biti lakše, više rekreativnog tipa, u neposrednoj okolini Niša. Opasnost od virusa je i dalje prisutna, a velika izazov, pa i opasnost predstavlja činjenica da su sportisti i rekreativci dugo bili van trenažnog procesa, dok kod velike većine je nivo fizičke spreme opao, te nikako ne bi valjalo odmah početi sa napornim usponima.

This image has an empty alt attribute; its file name is 340-683x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 341-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 342-1024x683.jpg

Prva akcija koju je Planinarsko društvo “Preslap” organizovalo posle devet nedelja bio je uspon od Niške Banje do vrha Crni kamen (867 m) na Suvoj planini. Akcija je izvedena u nedelju, 17. maja. Da su se planinari i rekreativci uželeli planinarskih akcija, atmosfere sa planinarenja i uživanja u prirodi, pokazalo je i odaziv učesnika – njih 70-ak pohodilo je Crni vrh.

This image has an empty alt attribute; its file name is 343-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 344-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 345-683x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 346-683x1024.jpg

Dan je bio predivan, idelan za prelazak ove poznate planinarsko-rekreativne staze u blizini Niša. Crni kamen je prvi važniji vrh na grebenu Suve planine iz pravca Niša i Niške Banje. Glavni greben Suve planine proteže se u obliku potkovice od Niške Banje preko vrhova Crni kamen, Mosor, Sokolov kamen, Trem, Đorđina čuka, Golemo stražište do vrha i prelomne tačke Pasarelo odakle se nastavlja u belopalanačku potkovicu sa vrhovima Smrdan, Rženac i Divna Gorica. Od Pasarela jedan krak Suve planine odvaja se i ide ka Babušnici, oblast Lužnica, sve do reke Lužnice kod sela Ljuberađa.

This image has an empty alt attribute; its file name is 347-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 348-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 349-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 350-1024x683.jpg

Od Niške Banje do Crnog kamena u jednom pravcu treba savladati 6 kilometara staze, koja je prohodna i dobro obeležena. Nešto strmija deonica je od Niške Banje do uzletišta za paraglajding kod Koritnjaka. Od uzletišta koje je i lep vidikovac sa pogledom na Nišku Banju i Niš trasa postaje ravnija sve do skretanja za Crni kamen do koga od tog skretanja treba preći još par stotina metara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 351-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 352-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 353-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 354-1024x683.jpg

Vodiči akcije bili su Vladimir Mitrović i Dejan Radojlović. Odavno se neki uspon na Crni kamen u prolećnim i letnjim uslovima nije ovako sporo odvijao. S pravom, neprestano je valjalo misliti na nedovoljnu fizičku spremnost planinara, koja će se nadograditi postepeno redovnim planinarenjem.

Ovako spor ritam kretanja doveo je i do fantastičnog rezultata da su svi učesnici uspeli da izađu na Crni kamen. Među njima je bilo i dece, i penzionera. Sa Crnog kamena odlično se video nastavak niške “potkovice” Suve planine sa vrhovima Mosor, Sokolov kamen i Trem kao i oblast Zaplanje, susedna planina Seličevica i Niška Banja i grad Niš.

This image has an empty alt attribute; its file name is 355-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 356-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 357-1024x683.jpg

Svima je drago da je sve proteklo u najboljem redu, svi veruju da će vremenom biti nastavljeno i organizovanje nešto zahtevnijih akcija. Ovom akcijom na Crnom kamenu još jednom je Planinarsko društvo “Preslap” promovisalo trasu koja je dostupna brojnim rekreativcima iz Niša, Niške Banje i okoline. I samo treba odvojiti pet-šest sati i imati dobru volju i užitak na ovoj stazi će biti sveprisutan.

Miroslav Dokman

Foto: Bojan Pešić

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar