Vućić najavio od ponedeljka potpuno otvaranje granice sa Bugarskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će Srbija u ponedeljak otvoriti granicu sa Bugarskom, prenela je RTS.

„Spremni smo i sa svima drugima. Mislim da sa BiH i Severnom Makedonijom to već funkcioniše. Mi ćemo uvek za to da se zalažemo, jer smatramo da to donosi korist svim građanima u regionu, a ne samo zato što je to evropska tekovina“, poručio je Vučić, podsetivši da je granica sa Mađarskom već otvorena.

Bugarska planira da od 1. juna ukine obavezni karantin od 14 dana za putnike iz većine zemalja Evropske unije, ali ne i za one iz država sa najvećim brojem obolelih od koronavirusa, izjavio je glavni zdravstveni inspektor te zemlje Angel Kunčev, preneo je BNR.

Karantin će ostati obavezan za putnike iz Švedske, Belgije, Irske, Portugalije, Španije, Italije i Malte, kao i Velike Britanije, koja je u prelaznom periodu posle izlaska iz EU.

Kunčev je rekao da je Krizna grupa predložila vladi da ukine karantin od 1. juna, a to treba da odobri i Ministarstvo zdravlja Bugarske.

Podsećamo da je na nedavnoj video konferenciji predstavnika Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije, tokom koje se razgovaralo o postepenom popuštanju mera, već nagovešteno i od strane srpskog predsednika Vučića i bugarskog premijera Borisova da će granica između Srbije i Bugarske biti potpuno otvorena 1. juna.

FAR (izvor: RTS / Fonet / BNR / Beta)

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar