a

VIDEO: Aleksandar Jovanović Ćuta: „Struka i motika“, to je rešenje

Uoči, kako se ispostavilo veoma uspešnog protesta „Naše reke, naše šume, naša zemlja, naš vazduh“ održanog u Beogradu 13. juna, za FAR je govorio Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od istaknutijih aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine“, koji je taj skup i organizovao.

Govorio je o akutunim i sistemskim problemima, o institucijama koje ne rade ono što im je zadatak, o tome zašto se pokret „Odbranimo reke Stare planine“ nije uključio i ne treba da se uključi i politiku, o činjenici da selo Topli Do na Staroj planini polako oživljava, pri tom iznevši svoj stav da rešenje problema oko očuvanja reka i uopšte prirode leži u sinergiji „struke i motike“.

Novinar: Slobodan Aleksić
Snimatelj: Igor Milatović
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
jun 2020

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar