VIDEO: Pokret ORSP – “Gospodine Vučiću, rešavajte Rakitu!”

“Gospodine Vučiću, rešavajte Rakitu, zakon je na našoj strani, život je na našoj strani, dok ne dođete i ne stanete pred narod nećemo se razilaziti” – poruka je koju su u emisiji “Razgovori” uputili Aleksandar Jovanović Ćuta, Milan Došen i Dušan Bodiroga, aktivisti pokreta Odbranimo reke Stare planine, povodom protesta koji je zakazan za 21. septembar ove godine u Beogradu.

Po rečima Aleksandra Jovanović Ćute, skup treba da bude održan ispred Narodne skupštine Republike Srbije, kao i u neposrednoj blizini Predsedništva, u Pionirskom parku, gde pokret ORSP zapravo očekuje da se Aleksandar Vučić po prvi put izjasni po pitanju MHE i Rakite u kojoj već više od godinu dana traje otpor meštana u pogledu izgradnje male hidro elektrane, a nadležne institucije ne mogu da sprovedu rešenja o uklanjanju cevovoda iz korita Rakitske reke.

Navodeći niz primera gde je prekršen zakon u Rakiti, Aleksandar Jovanović Ćuta je upozorio: “Postoji jedan pozamašni dosije kada je u pitanju Rakitska reka, od opštine Babušnica, do svih onih koji su učestvovali u kršenju zakona, i oni koji su uradili, ali i oni koji nisu reagovali u skladu sa zakonom. Svi će oni kad tad morati da odgovaraju za ono što se trenutno dešava u Rakiti i za ono što je krenulo pre godinu i po dana”.

Jovanović je kazao da je meštanima Rakite uzeta voda, da su im urušeni putevi, oteta imovina, kao i da su pojedini meštavi maltretirani “kako bi neko zaradio milione evra, a pritom je potpomognut državom, milicijom, sudovima, svima onima koji na ovaj ili onaj način učestvuju u tome”.

“Ali najgori su oni koji ćute. Nisu oni koji prete, šalju sudske pozive, ili upadaju u kuće, ili oni koji ruše puteve. Ćuti onaj koji nije nadležan za to, ali koji je nadležan za sve, onaj koji se pita u ovoj zemlji za sve, onaj koji priča u ovoj zemlji o svemu, onaj za koga ne postoji tabu tema kada su pitanju sve teme društvenog života. Gospodin predsednik Aleksandar Vučić je odgovarao na sve teme i kada ga niko nije pitao i kada ga je pitao, jedino što do sada nije govodrio su MHE i zločin koji se vrši prema rekama i ljudima koji pored njih žive”, dodao je Jovanović.

On je objasnio da skupom 21. septembra žele da Vučiću “zakucaju na vrata i da zatraže od njega da se obrati narodu po pitanju Rakitske reke”. “Izvolite gospodine predsedniče, mi imamo situaciju potpuno čistu u pravnom smislu, mi imamo rešenja koja se ne sprovode, imamo zakon koji se ne sprovodi, Vi ne možete da se pravite da to ne vidite, prema tome izjasnite se po tom pitanju, rešavajte to ili nam recite da to ne želite da rešite. Mi ćemo ga čekati dok ne dođe na posao”, poručio je Jovanović i dodao kako uprkos nastojanjima i zahtevima iz ovog pokreta, predstavnike ORSP do sada nije želeo da primi ni predsednik Vučić, niti ministri Goran Trivan, Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić.

Aleksandar Jovanović Ćuta je istakao da pokret ORSP nema političkih ambicija: “Mi nismo ljudi koji će se okupiti da bi došli na vlast, nas ta priča ne interesuje, mi se politikom ne bavimo, jedino što želimo je da naše reke nastave da teku, to je uslov broj jedan, kada to budemo rešili mi ćemo se razići u miru i slozi”.

Organizatori očekuju da na protestnom skupu u Beogradu učestvuju i pojedini akademici, kao i dekani nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Milan Došen, član ujedinjenih ribolovaca Srbije, istakao je da je SANU iznela nedvosmislen stav da je protiv ovakvog načina izgradnje MHE, kao i inženjerska komora, dekani fakulteta Univerziteta u Beogradu i narod koji živi pored tih reka.

“Mi smo uspeli da od SANU do čobanina sve slojeve stanovništva uključimo u izjašnjavanje, i struka i motika i nauka”, rekao je Došen i dodao “Jedini kojima to (MHE) odgovara su biznismeni koji prisvajaju javna dobra, lobisti koji za njih lobiraju u ministarstvima i isporučioci opreme. Predsednik države ima običaj da se izjašnjava u pogledu mnogih pitanja, možda on ima suprotno mišljenje u odnosu na SANU”.

Skup zakazan za 21. septembar, biće drugi po redu protest u prestonici protiv MHE nakon skupa koji je održan 28. januara ove godine, za koji se smatra da predstavlja najmasovniji ekološki protest u istoriji Srbije.

Ceo razgovor možete pogledati ovde:

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
avgust 2019

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar