a

Praznici i tradicija: Na Ivanjdan se bere lekovito bilje i pletu venci od cveća

Pravoslavna crkva i vernici koji se pridržavaju Julijanskog kalendara slave rođenje svetog Jovana Krstitelja, veliki praznik u narodu poznatiji kao Ivanjdan. Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje crkva.

Sveti Jovan Krstitelj bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana. Prema hrišćanskoj legendi, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan.

U Srbiji ga posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva.

Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz predhrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve.

Među nizom živopisnih običaja vezanih za taj dan posebno mesto ima branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća, praćeno pesmom devojaka.

U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo.

Ivanjdan se u u selu Trnski Odorovci, u opštini Dimitrovgrad, proslavlja kao seoska slava, a u porti hrama Svetog Jovana Krstitelja, koji je obnovljen početkom 90-ih godina, po tradiciji se okupljaju sadašnji i nekadašnji žitelji sela i vernici. U dimitrovgradskom kraju današnji praznik je poznatiji i kao Sveti Jovan Biljober.

Izvor: FAR / RTS

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar