a

Praznici i tradicija: Duhovno blago Svetih Kirika i Julite

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svetih Kirika i Julite. Sveti Kirik i Julita su majka i sin iz grada Ikonija u Maloj Aziji. Živeli su krajem III veka, kažu crkvene knjige.

Julita je bila plemićkog roda i rano je ostala bez muža sa svojim tek rođenim sinom Kirikom. Svoga sina Kirika je krstila odmah po rođenju, a kada mu je bilo tri godine, naučila ga je veri i molitvi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 416-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 417-1024x683.jpg

Kada je car Dioklecijan naredio gonjenje hrišćana, u gradu Ikoniji, Julita se sa sinom sklonila u grad Selevkiju. Tamo je Julita uhvaćena i kao hrišćanka izvedena pred sudiju. Sudija je najpre ubio njenog sina Kirika, a posle mnogih muka i Julita je ubijena mačem 304. godine.

Mošti svetih mučenika Kirika i Julite do dana današnjega su čudotvorne. Jedan deo moštiju tih svetitelja čuvaju se u Ohridu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 418-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 419-1024x683.jpg

U caribrodskom kraju Sveti Kirik i Julita se slave u Zabrđu u istoimenom manastiru iznad sela Smilovci. Ovoga puta praznik će zbog sitaucije sa koronavirusom proteći bez tradicionalnog narodnog sabora.

Hram je podignut početkom 18. veka na temeljima neke starije građevine, a 1839. godine je detaljno rekonstruisan. Tim radovima je rukovodio majstor Kola iz sela Boljev Dol.

This image has an empty alt attribute; its file name is 420-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 421-1024x683.jpg

Crkva je dekorisana odmah posle 1839. godine i bez sumnje su je izveli samokovski majstori. Prema bugarskoj istoričarki umetnosti E. Popovoj, ikonostas sa 15 ikona je delo samokovskog zografa Joana Nikolova Ikonopisca. Samo finansiranje celog zahvata, od izgradnje hrama, konaka, kupovine crkvenog nameštaja, pa do dekorisanja preuzeli su na sebe imućniji Smilovčani, piše austrijski putopisac, istoriograf i geograf Feliks Kanic.

This image has an empty alt attribute; its file name is 422-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 423-1024x683.jpg

I do danas je manastir Sveti Kirik i Julita jedna od većih i značajnih sakralnih građevina u dimitrovgradskoj opštini, a verski i narodni sabor u porti tog manasatira jedna od značajnijih dugovnih manifestacija, ne samo dimtrovgradske, nego i cele pirotske okoline.

Slobodan Aleksić

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar