Kon: Pojedinačni slučajevi virusa registrovani u 24 osnovne i devet srednjih škola

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da da su od početka školske godine u 24 osnovne i devet srednjih škola zabeleženi pojedinačni slučajevi zaraze korona virusom, dok je u dve škole došlo do prenošenja virusa u samim školama.

Kon je za televiziju Hepi rekao da su ti “podaci prihvatljivi” i da se očekuje da će nastava u školama i dalje funkcionisati.

On je naveo da su škole za prenošenje korona virusa “manje rizična mesta nego veliki kolektivi u kojima je nemoguće do kraja kontrolisati sprovođenje mera”.

Kon je najavio i da su “prvi podaci” o umrlima od Covid-19 bili tačni, ali da je potrebno uraditi reviziju stope mortaliteta “da bi videli šta se tačno dešavalo”.

Prema njegovim rečima, i da je stopa mortaliteta od Covid-19 u početku epidemije bila veća “mere bi bile verovatno potpuno iste”, ali bi verovatnije kasnije došlo do popuštanja mera.

“U Evropi svaki onaj ko je popustio mere, samo malo kasnije došlo je do povećanja. Mi smo popuštanjem mera dobili drugi talas ranije, u junu i julu, nego što se očekivalo u Evropi”, rekao je Kon.

On je naveo da “ne vidi izbore kao mesto ubrzanja prenošenja virusa”, već da se povećanje broja slučajeva “poklapa sa utakmicom” finala kupa Srbije koja je 24. juna odigrana u Nišu pred oko 10.000 gledalaca.

Na pitanje o tome kako treba da se sprovede vakcinacija, kada bude dostupna vakcina protiv korona virusa, Kon je rekao da “lično misli da treba da bude sa snažnom preporukom” pre svega za one kojima je ta vakcina neophodna.

Izvor: Beta

Foto: Tanjug / srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar