MMF odobrio povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je da je Međunarodni monetarni fond (MMF) dao odobrenje za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara, što će danas biti potvrđeno, navodi se na sajtu Vlade.

Mali je u izjavi za Radio-televiziju Srbije rekao da je na osnovu razgovora koje je Misija MMF-a imala sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, Srbija dobila zeleno svetlo za povećanje plata, s tim što ono neće doći u obimu kao prošle godine.

On je istakao da je prihod ostvaren od PDV-a veći za dve milijarde dinara u odnosu na planirane projekcije, i ocenio da je to najobjektivniji pokazatelj uspešnosti jedne ekonomije, što nam daje pravo da do kraja godine uradimo sve što smo planirali.

Ministar je podsetio na to da će doći i do povećanja penzija od 1. januara za 5,9 odsto, kao i minimalne zarade za 6,6 odsto.

Sada mogu da kažem da ne postoji zemlja u Evropi koja će povećati plate, penzije i minimalnu zaradu od 1. januara 2021. godine. Pored rasta plata u javnom sektoru, povećanje minimalne zarade podići će i zarade u privatnom sektoru, objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, po projekcijama se očekuje da će u aprilu ili maju sledeće godine prosečna plata iznositi 540 evra, dok je 2012. bila svega 329 evra.

Takođe, ministar je preneo da se očekuje da MMF saopšti da će po stopi rasta u 2020. godini Srbija biti prva u Evropi.

Očekujemo da će saopštiti da su projektovali rast od minus 1,5 odsto za 2020. godinu, ali mi mislimo da možemo bolje. Procenili smo da će rast biti oko nule, što je u uslovima pandemije koronavirusa ogroman uspeh, naveo je Mali.

To je, kako je ukazao, posledica teških reformi koje su pokrenute 2014. godine, ali i pravovremenih reakcija za očuvanje naše ekonomije u aktuelnoj krizi.

Borimo se za našu ekonomiju, za ulaganja u izgradnju auto-puteva, železnice, za nova radna mesta. Sve to dovodi do rasta, a onda imamo novca i za povećanje penzija i plata, objasnio je on.

Prema njegovim rečima cilj je da se što više ublaži evazija poreza zbog čega je pokrenuta nagradna igra “Uzmi račun i pobedi”, treća po redu

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar