U Srbiji još 227 slučajeva koronavirusa, dve osobe preminule

U Srbiji je na koronavirus testirano 5.456 osoba, od kojih je 227 pozitivno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Preminule su još dve osobe, pa je ukupan broj umrlih povećan na 774. Na respiratorima se nalaze 22 pacijenta.

Svetska zdravstvena organizacija je objavila da se procenjuje da na području Evrope oko 60 odsto stanovnika poštuje meru nošenja meski, a ukoliko bi taj broj porastao na 95 odsto do kraja godine bi bilo sačuvano 300.000 života.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da to dovoljno govori koliko ova mera spasava živote.

Objasnila je da se nošenje maski na otvorenom preporučuje u svim situacijama gde je povećan rizik od kontakta sa drugom osobom koja je u tom momentu možda nosilac infekcije, pre svega u pešačkim zonama.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciju u školama, Kisićeva kaže da imamo intezivan aktivan nadzor nad koronavirusom u školskoj sredini.

“Do sada od početka školske godine imali smo 135 potvrđenih slučajeva infekcije kod učenika osnovnih i srednjih škola”, rekla je Kisićeva i dodala da se uglavnom radilo o sporadičnom zaražavanju, van školske sredine, ali da su bila i četiri klastera.

Neophodno je da svi poštujemo obavezne mere za sprečavanje širenja koronavirusa, ali i one koje nisu obavezujuće i nemaju zakonsku snagu, poput nošenja maski i na otvorenom prilikom svakog kontakta, jer su one sada podjednako važne u očuvanju ljudskih života, kaže imunolog Srđa Janković.

Izvor: covid19.rs / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar