U Srbiji još 151 osoba novozaražena koronavirusom, dva lica preminula

Prema najnovijem preseku stanja, testirani su uzorci 6.139 osoba, od kojih je 151 nalaz pozitivan na koronavirus.

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da su u poslednja 24 časa od posledica koronavirusa preminule dve osobe, tako da se ukupan broj umrlih popeo na 760, dok je stopa smrtnosti 2,21 procenat.

Broj hospitalizovanih pacijenata je 291, a na respiratorima nalazi 21 osoba.

Od početka epidemije u Srbiji je testirana ukupno 1.179.721 osoba, a potvrđena su 34.344 slučaja koronavirusa, stoji u saopštenju.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo Covid-19 kod 38 korisnika i 10 zaposlenih.

Od danas se primenjuju nove mere Kriznog štaba – svi ugostiteljski objekti bez obzira na to da li je reč o otvorenim ili zatvorenim objektima mogu da rade do 23:00 časa. Nadležni poručuju da će biti pooštrena kontrola poštovanja mera i sankcije za nepoštovanje.

Od danas je u funkciji poseban broj 064/8811405 na koji građani mogu putem vajber aplikacije da prijave nepoštovanje epidemioloških mera, naročito u ugostiteljskim objektima i drugim mestima gde se okuplja veći broj građana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja

Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je takva da nas najozbiljnije upozorava da je važno da se poštuju i dosledno sprovode sve donete mere u cilju prevencije i sprečavanja daljeg masovnijeg zaražavanja, izjavio je imunolog Srđa Janković. Rekao je da nije fokus samo na uvođenju rigoroznijih mera već upravo na doslednom sprovođenju već donetih, budući da se do sada pokazalo da je ono bilo dosta relaksirano.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je epidemiološka situacija u studentskim domovima dobra, i da je od početka nastave na fakultetima u Studentskom centru Beograd registrovan jedan slučaj koronavirusa.

Izvor: covid19.rs / srbija.gov.rs / RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar