Još 614 novozaraženih u Srbiji i troje preminulih, premijer Bojko Borisov pozitivan

Prema poslednjim podacima, u Srbiji su od kovida-19 preminule još 3 osobe, a potvrđeno je 614 novih slučajeva zaraze koronavirusom u poslednja 24 časa od 4.739 testiranih, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije do sada popeo se na 792, a procenat smrtnosti je 2,00 odsto. Na respiratorima se nalazi 26 pacijenata.

Ukupan broj registrovanih slučajeva u Srbiji je 39.486, testirano je ukupno 1.283.016 ljudi, a broj hospitalizovanih osoba je 694.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare zaraženo 55 korisnika i 31 zaposleni.

Nadležni upozoravaju da je potrebno striktno poštovanje mera u borbi protiv koronavirusa.

U Pirotskom okrugu u oktobru preminule 3 osobe, epidemiološka situacija se pogoršava

Od posledica koronavirusa na teritoriji Pirotskog okruga u oktobru su preminule 3 osobe, a ukupan broj preminulih od početka epidemije do sada iznosi 28, saopštava Zavod za javno zdravlje Pirot. U saopštenju stoji da se epidemiološka situacija pogoršava i da su iz laboratorije Vatreno oko u Nišu 23. oktobra stigli rezultati za 10 uzoraka, od koji su 4 pozitivna.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz Kliničkog centra Niš i zdravstvenih ustanova, od ukupnog broja testiranih do 24. oktobra na području Pirotskog okruga laboratorijski je potvrđeno 390 slučajeva koronavirusa, od čega u Pirotu 266, Babušnici 38, Beloj Palanci 82 i Dimitrovgradu 4.

U Zavodu ocenjuju da je broj zaraženih višestruko veći, s obzirom da su ograničene indikacije za PCR testiranje, kao i da se mnogi oboleli ne javljaju zdravstvenoj službi i napominju da je u zadnje dve nedelje došlo do povećanja broja pregleda u Kovid ambulantama na području okruga.

Epidemiološka situacija u okrugu je nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu, a registruju se porodične epidemije. Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leče se tri osobe sa pneumonijom od kojih je jedna sumnja na Covid-19, a dve Covid pozitivne osobe su juče prebačene u Klinički centar Niš.

Uzimajući u obzir pogoršanje epidemiološke situacije u Srbiji, u zemljama u okruženju i Evropi i sezonu jesen-zima koja pogoduje pojavi i širenju respiratornih infekcija, a posebno zbog boravka u zatvorenom prostoru, potrebno je i dalje dosledno i odgovorno poštovati sve predložene mere prevencije, saopšteno je iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot

U Pčinjskom okrugu još 16 pozitivnih

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 60 uzoraka 16 je pozitivno na koronavirus, od kojih 10 iz Vranja, 3 iz Preševa, 2 iz Surdulice i 1 iz Vladičinog Hana.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 65 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 36 . Uzorkovana je krv kod 37 pacijenata i sačinjeno 34 RTG pluća. Urađeno je 35 brzih testova i dijagnostikovana bronhopneumonija kod 8 pacijenata. U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 30 pacijenata, od kojih je 14 pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 21 pacijent, a na kiseoniku 10. Primljena su četiri pacijenta, otpušteno isto toliko, od kojih je jedan transportovan u Klinički centar Niš. Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 150, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada Vranja.

U Bugarskoj još 7 preminulih i 1.043 pozitivna, premijer Borisov pozitivan

U Bugarskoj su u poslednja 24 časa urađena 7.094 testa i kod 1.043 osobe potvrđen je koronavirus, odnosno 14,7% testiranih je pozitivno, a preminulo je još 7 osoba u poslednja 24 časa.

Prema zvaničnom saopštenju Ministarstva zdravlja te zemlje, najviše novozaraženih je u Sofiji 393, Plovdivu 76 i Varni 58.

Novoizlečenih je 130, hospitalizovano je 1.976, a njih 138 je na intenzivnoj nezi.

Ukupno 1.872 medicinska radnika inficirano je koronavirusom – 680 lekara i 626 medicinskih sestara. Aktivnih slučajeva je 18.246.

Bugarski premijer Bojko Borisov saopštio je da je pozitivan na koronavirus, da se oseća loše i da će ostati kod kuće.

“Posle dva (negativna) pi-si-ar testa, danas sam bio pozitivan. Osećam opštu nelagodu. Lekari su mi preporučili da ostanem kod kuće”, napisao je Borisov u objavi na Fejsbuku.

Izvor: covid19.rs / ZZJZ Pirot / vranje.org.rs / RTS / coronavirus.bg

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar