a

U Srbiji umrla 21 osoba, još 2.813 zaraženo, u Vojvodini vanredno, „Moderna“ na pragu još efikasnije vakcine

U Srbiji je koronavirus potvrđen još kod 2.813 ljudi od testiranih 11.493. Preminula 21 osoba, a od početka epidemije 1.030. U bolnicama su 3.963 osobe, a na respiratorima je 161 pacijent.

Do sada je u Srbiji urađeno preko 1.519.000 testova, a od Covida je obolela 87.381 osoba.

Epidemiolog Branislav Tiodorović veruje da će kriva početi da se zaravnjuje za sedam do deset dana, te da će Srbija u decembar ući mirnija, prenosi RTS informaciju TV Prve.

Ineče, tokom vikenda u Vojvodini registrovano je 1.407 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, od čega najviše u Novom Sadu – 659, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine i ocenio da je epidemiološka situacija u pokrajini vanredna, prenosi Beta.

Institut je naveo da je do danas na teritoriji 27 opština u Vojvodini situacija vanredna, u Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Kikindi, Subotici, Somboru, Bačkoj Palanci, Vršcu, Beloj Crkvi, Beočinu, Opovu, Žablju, Alibunaru, Sremskim Karlovcima, Plandištu, Temerinu, Kovačici, Kuli, Inđiji, Rumi, Vrbasu, Bečeju, Irigu, Kovinu, Šidu i Novoj Crnji.
U ostalim gradovima i opštinama Vojvodine situacija se ocenjuje kao izrazito nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja u vanrednu.

Posle američko-namačke vakcine „Fajzer-Biontek“, koja ja efikasna u 90% slučajeva, američki farmaceutski džin „Moderna“ saopštila je da je njena vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva. Kako prenosi Bi- Bi- Si, „Moderna“ će tokom sledećih sedmica potražiti dozvolu za njenu masovnu upotrebu. U testiranju njene vakcine učestvovalo je 30.000 dobrovoljaca.

Podsećamo da od sutra, utorak 17. novembra, stupaju na snagu nove mere Vlade Srbije, kojima se ograničava radno vreme većine objekata do 21:00 čas. Koronavirusom je u svetu zaraženo skoro 55 miliona ljudi, a od posledica Covida preminulo je milion i trista hiljada.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / Beta / Fonet / BBC / RTS)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar