Sveti Jovan Zlatousti – najčuveniji propovednik u istoriji crkve

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju praznik posvećen Svetom Jovanu Zlatoustom. Ovaj veliki svetitelj i reformator je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.

Crkvene knjige kažu da je rođen u Antiohiji, gde je studirao bogoslovlje u sklopu škole biblijske egzegeze kojom je rukovodio Diodor Tarsijski. U Antiohiji je rukopoložen u čin đakona i sveštenika.

Kao đakon piše “O sveštenstvu”, delo neprevaziđeno do danas, a kao sveštenik posvetio se propovedničkoj službi. U svom propovedanju branio je siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Ubraja se u Sveta tri jerarha, a nadimak Zlatousti dobio je zbog svojih retoričkih sposobnosti.

Za episkopa carigradskog izabran je 397. godine, nakon čega ulazi u sukob sa Evtropijem, ministrom dvora cara Arkadija, i sa caricom Evdoksijom, jer je predlagao potpunu reformu načina života, kako u crkvi tako i na carskom dvoru.

Zbačen je sa prestola 402. godine, a carica Evdoksija ga progoni u Kukuz, gde je umro 407. godine. Odatle piše najveći deo pisama, među kojima i onih sedamnaest Pisama Olimpijadi. Njegove svete mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim (Vatikan), gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u Carigrad (Istanbul).

Sveti Jovan Zlatousti imao je veliko poštovanje prema Svetome pismu i Svetoj liturgiji, a dokazivao je da je ljubav prema bližnjem i siromašnom prava tajna.

Današnji praznik mnogi slave kao krsnu slavu, a u narodu se veruje da na današnji dan žene ne treba da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle. Ovaj svetac se smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da na današnji dan valja uzeti neku knjigu i iz nje pročitati makar deo.

Izvor: RTS

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar