a

Đurđic – slava obućara i krojača

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, u narodu poznat i kao Đurđic. Crkva velikomučenika Svetog Georgija, odnosno Đorđa, smatra za velikog borca za hrišćanstvo.

Pošto je odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, pogubljen je 303. godine.

Za života je propovedao novozavetnu veru, a predanje kaže da je čak i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt, a carica je preminula pre izvršenja carske naredbe.

Na današnji dan praznuje se prenos moštiju Svetog Georgija iz Nikomidije u grad Lidu palestinsku. U vreme cara Konstantina, pobožni hrišćani sazidali su prelep hram posvećen Svetom Đorđu u Lidi, gde su položene mošti svetitelja.

Izuzetno poštovan u narodu Sveti Georgije se slavi dva puta godišnje – 6. maja, kada se proslavlja Đurđevdan i 16. novembra, kao praznik prenosa moštiju ovog svetitelja.

Đurđic je hramovna slava crkve “Sveti Đorđe” u dimitrovgradskom selu Željuša. Praznik je slava mnogih porodica i mesta u Srbiji. U crkvenom kalendaru današnji dan nije upisan crvenim slovom, ali je veoma važan i poštovan praznik među vernicima. U narodu se veruje da se danas ne rade teški poslovi i ručni radovi, a praznik obeležavaju obućari i krojači kao esnafsku slavu.

Pripremila: T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar