Agencija: Prve vakcine u Srbiju stužu tokom ove sedmice

Prve doze vakcine kompanija „Fajzer“ i „Biontek“ trebalo bi tokom nedelje da stignu u Srbiju, izjavio je za RTS Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva i naveo da se dozvola Agencije odnosi na 20.475 doza vakcina.

„Kontrolisali smo sve elemente – kvalitet, efikasnost, bezbednost. Očekujemo u narednim danima da prve doze stignu, kada će se obaviti kontrola u našoj laboratoriji i izdati sertifikat“, kazao je Zelić u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Agencija, navodi, od 2. decembra, kad je dobila dokumenta, pažljivo procenjuje ono što tvrdi proizvođač, od početka razvoja vakcine do tri kliničke faze.

Zelić je ukazao da reakcije koje su primećene do sada u primeni jesu bol na mestu primene, otok, crvenilo, što je, kako kaže, ono što znaju svi koji su nekad primili vakcinu i dodaje da je primetan jedan do dva dana zamora, bol u mišićima, glavobolja.

„Neuporedivo je manji rizik da imate glavobolju nego da se zarazite koronom. Pratićemo primenu i u Srbiji“, naglasio je Zelić.

Kada je reč o ruskoj vakcini „Sputnjik“, Zelić je rekao da su urađeni opšti, specijalni i testovi bezbednosti i da treba da se kompletira, kao da i da se očekuju dobri rezultati.

Takođe je istakao da se pregovara sa svima koji mogu da budu potencijalni dobavljači vakcina za Srbiju.

Govoreći o novom soju koronavirusa koji se pojavio u Britaniji, Zelić je naveo da trenutno nema nikakvih podataka da vakcine nisu efikasne protiv novog soja.

„Vakcine su ispitivane i na novim sojevima, vakcine će nas zaštititi i od novih vrsta koronavirusa“, smatra Pavle Zelić.

Izvor: RTS / FoNet

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar