Bela Palanka nije za Božić zaboravila svoje stare, bolesne i siromašne

Opština Bela Palanka potrudila se da Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, bude praznik ljubavi i darivanja i za njene stare, bolesne i socijalno ugrožene stanovnike.

Tako je porodica Pančić, koja živi bez ikakvih stalnih primanja, a čine je supružnici Bojan i Marina i njihovo dvoje dece, od kojih je jedno sa posebnim potrebama, od opštine dobila laptop, knjige, didaktička sredstva i prigodne poklone.

This image has an empty alt attribute; its file name is 67-1024x683.jpg

Porodica Janković iz sela Sinjac, odnosno samohrana majka Milica i njen jednogodišnji sin, koji žive sa Miličinim bratom i njenom majkom, od lokalne samouprave je pak dobila električni šporet, jer je to ono što joj je trenutno najpotrebnije.

Laptop i božićne poklone dobio je i desetogodinji Nikola iz sela Crvena Reka. O Nikoli se staraju njegovi baka i deka, Slavica i Branimir Stojković, a predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković je na Badnji dan obišao i Slavoljuba Mitića, koji živi sam u selu Vrgudinac i o kome se stara negovateljica Milena Živić. Ona mu od njegove skromne penzije kupuje lekove, plaća račune i pomaže u kući.

Stigao je i do bake Živadinke Mitković, koja živi u selu Veta, jednom od najudaljenijih od opštinskog centra. Baka Živadinki puno znači podrška lokalne samouprave i gerontodomaćica, koja je obilazi.

Inače, Bela Palanka je socijalno odgovorna opština i trudi se da tokom cele godine pomaže svim ugroženim kategorijama, pogotovo ako se zna da ima sve starije stanovništvo i veliki broj staračkih domaćinstava.

To čini ne samo iz svojih sredstava i preko svojih resursa, nego i preko programa Swiss PRO ili projekta „Razvoj usluge pomoć u kući u Opštini Bela Palanka“ i programa „Podrška Evropske unije inkluziji Roma“, odnosno Centra za socijalni rad „Branko Milovanović-Ciga“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 68-1024x683.jpg

Na području opštine Bela Palanka radi 55 gerontodomaćica, koje brinu o 315 korisnika u gradu i selima.

Predsednik opštine Goran Miljković je uručio opremu gerontodomaćicana, koje su anagažovane na projektima, a oprema se sastoji od mantila, polo majce i ranca.

U projektu programa Swiss PRO angažovane su 4 gerontodomaćice, dok je u programu „Podrška Evropske unije inkluziji Roma“, čija je vrednost 13.400 dolara, angažavano još 10.

Izvor: FAR / TV Bela Palanka

Foto: TV Bela Palanka

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar