Jovanjdan – dan mlade porodice

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar, dan nakon Bogojavljenja 20. januara, slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan. U narodu se praznik zove i Jovanjdan.

Prema crkvenim knjigama, Jovan je u reci Jordan krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski, a ubijen je za vreme kralja Judeje Iroda koji je naredio da se proroku odseče glava.

This image has an empty alt attribute; its file name is 215-1-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 216-1-1024x683.jpg

U narodu Jovanjdan je dan mlade porodice, Običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja, te je zato ovaj svetac pokrovitelj kumstva i pobratimstva.

Stanovnici dimitrovgradskog sela Gradinje Jovanjdan proslavljaju kao seosku slavu. U domove Gradinčana dolaze gosti iz raznih krajeva. Nekada je na dan praznika na tri mesta u selu svirala muzika do kasno u noć, kada je naselje brojalo 130 kuća. Iako se danas broj stanovnika drastično smanjio, žitelji Gradinja poštuju Svetog Jovana,

Imendan danas po Julijanskom kalendaru praznuju Ivan, Ivanka, Ivana, Ivajlo, Ivo, Vanja, Joan, Joana, Jovko, Jovka, Žan, Žana, Jana i drugi.

Poreklo imena “Ivan” potiče od starogrčke reči “Joanes” što označava božja blagodat.

Pored Georgija, Ivan je drugo najrastrostranjenije muško ime među Bugarima.

Pripremio: Petar Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar