Krizni štab doneo odluku da postojeće mere ostaju na snazi

Epidemiolog Predrag Kon rekao je, nakon sednice Kriznog štaba, da sve mere ostaju na snazi i da nije bilo govora o bilo kakvom popuštanju, prenosi RTS.

“Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se vidi i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata”, objasnio je Kon novinarima.

Rekao je da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva. S tim u vezi je podsetio da je zaštita vakcinom obezbeđena tek kada se primi i druga doza, i pošto prođe najmanje desetak dana posle toga.

Kon je apelovao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo uz poštovanje mera. To se, kaže, odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu, posebno tokom praznika na planinama, skijalištima.

Ističe, da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

“Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom”, podvukao je Kon.

Kon je preneo da na sednici nije bilo reči o utakmici Crvena zvezda – Milan, koja se igra 18. februara i o eventualnom prisustvu publike na tom meču.

“Nije se uopšte pominjala utakmica. Mere su sve i dalje na snazi i to je suština”, rekao je Kon novinarima.

Utakmica se igra 18. februara, a UEFA je odobrila da se maksimalno 30 odsto kapaciteta stadiona pusti u prodaju, ali konačnu odluku o tome mora da donese Krizni štab.

On je rekao da je dinamika vakcinacije dobra i dodao da je cilj da se dostigne brojka od 80.000 vakcinacija dnevno.

“Stiglo je još 8.000 Fajzerovih vakcina, prva komponenta ruske vakcine, a očekujemo i ‘Sinofarm’, pa ćemo imati veće količine vakcina, a onda će i broj poziva za prvu dozu da se poveća”, rekao je Kon.

Naveo je da je cilj da se dostigne broj od 80.000 vakcinacija koje bi mogle ukupno dnevno da se izvrše, računajući davanje i prve i druge doze, kako bi se što pre dostigao bedem imuntiteta koji je preko potreban.

“Cilj je da vakcinišemo do tri miliona ljudi. Već sam rekao da nam 1,5 miliona vakcinisanih obezbeđuje nešto bolju situaciju, a tri miliona je željeni broj koji bi smanjio prisustvo virusa na pojedinačne slučajeve”, rekao je Kon. Naveo je i da lično misli da poreklo vakcine neće biti prepreka za putovanja.

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar