a

Neslavan rekord u Srbiji, 51 osoba preminula i 7.606 novozaraženih

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano 21.569 osoba, od kojih je 7.606 pozitivnih na koronavirus, što je za 27 više nego juče. Preminula je 51 osoba ili 10 više nego juče. Raste i broj pacijenata na respiratorima kojih je sada 243 ili 20 više nego prethodnog dana. Kako stoji na sajtu Covid-19 hospitalizovana su 6.772 pacijenta.

Globalni sajt worldometers.info za praćenje pandemije, iznosi podatak da je u Srbiji trenutno 115.312 aktivnih slučajeva i 1.366 preminulih lica, kao i da na milion stanovnika u Srbiji ima gotovo 17.000 zaraženih.

Ipak, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović smatra da ako budemo stvarno, odgovorno, svi zajedno, sprovodili mere protiv korone uspećemo do 3. – 4. decembra da stvorimo situaciju da se može zaravniti kriva, jer se ne može očekivati da imamo pre toga povoljnije rezultate sprovođenja mera.

Kako prenosi Beta on je za TV Prva kazao da je „uvek potrebno deset do dvanaest dana minimum da bi se rezultati sprovođenja mera mogli videti na delu“.

Takođe je ocenio da će se doći u bolju situaciju ako se svi budemo pridržavali mera, „zaravnjenja krive i u decembru polako spuštanja, pada koji će biti manje uočljiv u početku, a posle sve više uočljiviji sa mogućim ponekad pikovima, ali niskog intenziteta tako da je moguće očekivati da dočekamo Novu godinu ipak sa mnogo mirnijom situacijom“.

Tiodorović je rekao da će nam ova nedelja do kraja biti teška, vikend takođe, a da će i sledeća nedelja biti „vrlo teška“.

Na pitanje o opasnosti da Srbija uđe u poslednju crnu zonu, on je rekao da je medicinski deo Kriznog štaba ukazivao na tu problematiku još u toku septembra i skretao pažnju da već u oktobru moraju biti primenjene vrlo ozbiljne mere.

Komentarišući brojke o novozaraženima, Branislav Tiodorović je ukazao da je to posledica onog što se dešavalo i u celoj Evropi.

„Imamo posledice onog što se nije sprovodilo i nije shvatalo ozbiljno. Što manji procenat stanovništa nije shvatao o čemu se radi ili nije hteo da razume i to se odrazilo na sve“, rekao je doktor Tiodorović.

Slobodan Aleksić (izvor: worldometers.info / Beta / covid19.rs / N1 / RTS)

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar