Neslavan rekord u Srbiji, 51 osoba preminula i 7.606 novozaraženih

U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano 21.569 osoba, od kojih je 7.606 pozitivnih na koronavirus, što je za 27 više nego juče. Preminula je 51 osoba ili 10 više nego juče. Raste i broj pacijenata na respiratorima kojih je sada 243 ili 20 više nego prethodnog dana. Kako stoji na sajtu Covid-19 hospitalizovana su 6.772 pacijenta.

Globalni sajt worldometers.info za praćenje pandemije, iznosi podatak da je u Srbiji trenutno 115.312 aktivnih slučajeva i 1.366 preminulih lica, kao i da na milion stanovnika u Srbiji ima gotovo 17.000 zaraženih.

Ipak, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović smatra da ako budemo stvarno, odgovorno, svi zajedno, sprovodili mere protiv korone uspećemo do 3. – 4. decembra da stvorimo situaciju da se može zaravniti kriva, jer se ne može očekivati da imamo pre toga povoljnije rezultate sprovođenja mera.

Kako prenosi Beta on je za TV Prva kazao da je „uvek potrebno deset do dvanaest dana minimum da bi se rezultati sprovođenja mera mogli videti na delu“.

Takođe je ocenio da će se doći u bolju situaciju ako se svi budemo pridržavali mera, „zaravnjenja krive i u decembru polako spuštanja, pada koji će biti manje uočljiv u početku, a posle sve više uočljiviji sa mogućim ponekad pikovima, ali niskog intenziteta tako da je moguće očekivati da dočekamo Novu godinu ipak sa mnogo mirnijom situacijom“.

Tiodorović je rekao da će nam ova nedelja do kraja biti teška, vikend takođe, a da će i sledeća nedelja biti „vrlo teška“.

Na pitanje o opasnosti da Srbija uđe u poslednju crnu zonu, on je rekao da je medicinski deo Kriznog štaba ukazivao na tu problematiku još u toku septembra i skretao pažnju da već u oktobru moraju biti primenjene vrlo ozbiljne mere.

Komentarišući brojke o novozaraženima, Branislav Tiodorović je ukazao da je to posledica onog što se dešavalo i u celoj Evropi.

„Imamo posledice onog što se nije sprovodilo i nije shvatalo ozbiljno. Što manji procenat stanovništa nije shvatao o čemu se radi ili nije hteo da razume i to se odrazilo na sve“, rekao je doktor Tiodorović.

Slobodan Aleksić (izvor: worldometers.info / Beta / covid19.rs / N1 / RTS)

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar