Gordana Čomić u poseti Bosilegradu i Nacionalnom savetu bugarske nacionalne manjine

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Ćomić bila je u radnoj poseti Nacionalnom savetu bugarske manjine u Bosilegradu. Ova poseta se podudara sa 3. martom – Nacionalnim praznikom Republike Bugarske, koji je ujedno i dan Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji.

„Od kako sam na čelu ministarstva posetila sam 15 od ukupno 22 nacionalna saveta u Srbiji, a posebno mi je drago što bugarski nacionalni savet posećujem danas na ovaj veliki dan, veliki praznik za sve Bugare“, rekla je ministarka Čomić, na preskonferenciji i dodala da njeno ministarstvo i ona kao ministarka predstavljaju alat za rešavanje problema koje imaju nacionalni saveti, samim tim i predstavnici nacionalnih manjina tih saveta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 82-1024x683.jpg

„Uspeh ministarstva zavisi kako će naš rad oceniti predstavnici Nacionalnih saveta, jer mi smo ti koji ćemo biti veza između njih i ostalih ministarstava i fondova“, kazala je Čomićeva. Ona je naglasila da je danas u Bosilegradu sa predsednikom opštine Vladimirom Zaharijevim i predsednikom Nacionalnog saveta Stefanom Stojkovim razgovarala kako Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog može pomoći u realizaciji bar nekoliko projekata iz oblasti zaštite životne sredine, projekte vezane za žensko preduzetništvo, kao i projekat iz oblasti sustanovanja Roma i ostalih koji žive na teritoriji opštine, a spadaju u grupi socijalne kategorije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 83-1024x683.jpg

Na preskonferenciji su govorili i predsednik Nacionalnog saveta Stefan Stojkov i predsednik opštine Vladimir Zaharijev.

Zaharijev se zahvalio ministarki na poseti i razumevanju i ostao ubeđen da je gospođa Čomić pravo lice, koje će se založiti kod odgovarajućih državnih institucija, pa i kod prekograničnih fondova da dođe do realizacije projekata iz oblasti ekologije, suživota, infrastrukture, pomoći institucijama kulture i obrazovanja.

Stefan Stojkov od ministarke Čomić očekuje da njenim angažovanjem bude što pre rešeno pitanje prevoda i štampanja nedostajućih udžbenika za osnovnu i srednju školu namenjenih učenicima koji celokupno gradivo uče na maternjem bugarskom jeziku.

This image has an empty alt attribute; its file name is 84-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 85-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 86-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 87-1024x683.jpg

Poštujući sve epidemiološke mere, ministarka Gordana Čomić je sa domaćinima obišla fabriku „Kobos“ gde se već nekoliko meseci šiju epidemiološke maske, Gimnaziju, Osnovnu školu „Georgi Dimitrov“, gde su na licu mesta videli učeničke radionice za izradu martenica i drugih suvenira, zatim Centar za kulturu i radionicu za izradu suvenira, kao i Radio Bosilegrad čiji je osnivač Nacionalni savet Bugara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 88-1024x683.jpg

Inače, povodom 3. marta – Dana oslobođenja Bugarske od osmanske vladavine i praznika bugarske nacionalne manjine u Srbiji, rukovodstvo opštine i Nacionalnog saveta položili su cveće ispred spomenika Vasila Levskog u centru grada i odali poštu svima koji su se borili za oslobođenje.

B. Ivanov

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la

Божидар Иванов е роден през 1970 година. Макар че икономист по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1998 год. в Центъра за култура „Босилеград” - Радио-телевизия Босилеград, където като журналист и водещ вече 18 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Иванов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-водещ от 1998 до 2016 година, зад когото са наредени часове емисии, интервюта, репортажи... Сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с Радио телевизия Фокус, Телевизия 017 и Българското национално радио. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия, лауреат на значими журналистически признания, участник във всички семинари на BBC и активен участник в опазването на информирането на майчин български език чрез Комисията по информиране при Националния съвет на българското малцинство в Сърбия в първите два състава.

Bez komentara

Ostavi komentar