a

Gordana Čomić u poseti Bosilegradu i Nacionalnom savetu bugarske nacionalne manjine

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Ćomić bila je u radnoj poseti Nacionalnom savetu bugarske manjine u Bosilegradu. Ova poseta se podudara sa 3. martom – Nacionalnim praznikom Republike Bugarske, koji je ujedno i dan Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji.

„Od kako sam na čelu ministarstva posetila sam 15 od ukupno 22 nacionalna saveta u Srbiji, a posebno mi je drago što bugarski nacionalni savet posećujem danas na ovaj veliki dan, veliki praznik za sve Bugare“, rekla je ministarka Čomić, na preskonferenciji i dodala da njeno ministarstvo i ona kao ministarka predstavljaju alat za rešavanje problema koje imaju nacionalni saveti, samim tim i predstavnici nacionalnih manjina tih saveta.

This image has an empty alt attribute; its file name is 82-1024x683.jpg

„Uspeh ministarstva zavisi kako će naš rad oceniti predstavnici Nacionalnih saveta, jer mi smo ti koji ćemo biti veza između njih i ostalih ministarstava i fondova“, kazala je Čomićeva. Ona je naglasila da je danas u Bosilegradu sa predsednikom opštine Vladimirom Zaharijevim i predsednikom Nacionalnog saveta Stefanom Stojkovim razgovarala kako Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog može pomoći u realizaciji bar nekoliko projekata iz oblasti zaštite životne sredine, projekte vezane za žensko preduzetništvo, kao i projekat iz oblasti sustanovanja Roma i ostalih koji žive na teritoriji opštine, a spadaju u grupi socijalne kategorije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 83-1024x683.jpg

Na preskonferenciji su govorili i predsednik Nacionalnog saveta Stefan Stojkov i predsednik opštine Vladimir Zaharijev.

Zaharijev se zahvalio ministarki na poseti i razumevanju i ostao ubeđen da je gospođa Čomić pravo lice, koje će se založiti kod odgovarajućih državnih institucija, pa i kod prekograničnih fondova da dođe do realizacije projekata iz oblasti ekologije, suživota, infrastrukture, pomoći institucijama kulture i obrazovanja.

Stefan Stojkov od ministarke Čomić očekuje da njenim angažovanjem bude što pre rešeno pitanje prevoda i štampanja nedostajućih udžbenika za osnovnu i srednju školu namenjenih učenicima koji celokupno gradivo uče na maternjem bugarskom jeziku.

This image has an empty alt attribute; its file name is 84-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 85-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 86-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 87-1024x683.jpg

Poštujući sve epidemiološke mere, ministarka Gordana Čomić je sa domaćinima obišla fabriku „Kobos“ gde se već nekoliko meseci šiju epidemiološke maske, Gimnaziju, Osnovnu školu „Georgi Dimitrov“, gde su na licu mesta videli učeničke radionice za izradu martenica i drugih suvenira, zatim Centar za kulturu i radionicu za izradu suvenira, kao i Radio Bosilegrad čiji je osnivač Nacionalni savet Bugara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 88-1024x683.jpg

Inače, povodom 3. marta – Dana oslobođenja Bugarske od osmanske vladavine i praznika bugarske nacionalne manjine u Srbiji, rukovodstvo opštine i Nacionalnog saveta položili su cveće ispred spomenika Vasila Levskog u centru grada i odali poštu svima koji su se borili za oslobođenje.

B. Ivanov

Foto: Vladimir Krojf Zahariev

Napisao/la

Božidar Ivanov je rođen 1970. godine. Iako ekonomista po profesiji, potpuno se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u Ustanovi Centar kulture Bosilegrad u organizacionoj jedinici Radio-televizija Bosilegrad od 1998. godine, gde kao novinar-voditelj već 18 godina učestvuje u stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-voditelj od 1998. do 2016. godine u Radio Bosilegradu iza koga stoje sati i sati emisija, reportaža, intervjua... Saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Fokus, Televizije 017 i Bugarskog nacionalnog radija. Član NUNS-a, dobitnik novinarskih priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima. Učesnik na svim BBC-ovim školama i aktivni učesnik u očuvanju informisanja na bugarskom jeziku preko Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Republike Srbije u predhodna dva saziva.

Bez komentara

Ostavi komentar