Potpisan Memorandum o razumevanju sa lokalnim samoupravama Pirotskog okruga o realizaciji programa RELOF 2

Predstavnici četiri lokalne samouprave u Pirotskom okrugu u Gradskoj upravi Pirota potpisali su Memorandum o razumevanju sa predstavnicima programa RELOF 2 koji podržava Vlada Švajcarske, javlja Danas.

Reč je programu podrške u reformi lokalnih javnih finansija i boljem nadzoru nad radom lokalnih javnih preduzeća i energetskoj efikasnosti. Ovaj projekat reforme lokalnih finansija pruža stručnu pomoć za 48 jedinica lokalne samouprave.

This image has an empty alt attribute; its file name is 211-1024x683.jpg

Memorandum su potpisali gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić, zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad Zoran Gerov, zamenik predsednika opštine Bela Palanka Miroslav Marinković i direktorka ovog programa Ana Jolović.

“Grad Pirot je učestvovao u prvoj fazi ovog projekta. Dosta toga smo naučili i unapredili znanja oko interne revizije. Mi imamo iskustva oko toga i pomoći ćemo i susednim opštinama u okrugu. Imamo pet javnih preduzeća koja uspešno posluju. Nastavak projekta će doprineti još boljem radu i nadzoru i radu javnih preduzeća. Kad je reč o energetskoj efikasnosti iz budžeta grada pomažemo obnovu fasada stambenih zgrada u saradnji sa stambenim zajednicama a očekujemo i saglasnost resornog ministarstva oko finansiranja obnova fasada privatnih kuća u gradu”, rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić posle potpisanja ovog Memoranduma.

This image has an empty alt attribute; its file name is 212-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 213-1024x683.jpg

Direktorka programa RELOF 2 Ana Jolović je ukazala na značaj programa, ističući da osim 48 lokalnih samouprava, RELOF 2 pruža pomoć i za četiri ministarstva, Nacionalnu akademiju za javnu upravu i Autonomnu pokrajinu Vojvodinu.

“Javna preduzeća nisu samo zbog sebe i nema lokalnog ekonomskog razvoja bez njihove usluge. Ni život gradjana ne može da bude bolji ako ona ne rade dobro. Lokalna JP mogu da budu ozbiljan fiskalni rizik po gradove i opštine”, rekla je medijima Jolović.

Video porukom su se obratili zamenik direktora Kancelarije za saradnju Švajcarske ambasade u Beogradu Derek Džordž i pomoćnica ministra privrede Dubravka Drakulić, ukazujući na značaj reforme lokalnih javnih finansija i radu javnih preduzeća.

Izvor: Danas (piše: Zoran Panić)

Foto: Zoran Panić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar