U Srbiji 5.226 novozaraženih i 36 preminulih lica

Poslednje informacije sa sajta covid19.rs govore da je u Srbiji koronavirusom zaraženo 5.226 lica i da je od posledica kovid bolesti preminulo 36 osoba, dok je na respiratoru, odnosno u teškom stanju 242. Na bolničkom lečenju je 6.577 pacijenata, a u poslednja 24 časa urađeno je 17.530 testova.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je za RTS da će sledeća sednica Kriznog štaba biti održana uskoro, jer će se razmatrati mere za narednu sedmicu i kazao da u ovom trenutku ne vidi uslove za bilo kakva popuštanja mera.

„Pooštravanja će možda tražiti i iznositi argumente, ako to bude neophodno, mi lekari. Suština je da, u ovom trenutku, sa ovim merama moramo da istrajemo dovoljno dugo da vidimo poboljšanje, da se rastereti sistem, da se smanji broj ljudi koji pune bolnice. Procenat pozitivnih među testiranima je važan parametar koji je, takođe, veoma visok“, rekao je Janković.

On je naglasio da „imamo posla sa većim procentom britanskog soja, za koji je dokazano je da je zarazniji, ali je manje dokaza da je agresivniji“.

Janković je apelovao na građane kod kojih se ispolje simptomi koronavirusa da se što pre jave lekaru kako se njihovo stanje ne bi brzo pogoršalo i ukazao da je sprovođenje masovne vakcinacije u trenutku masovnog zaražavanja vrlo izazovno.

Srbija je ušla u četvrti mesec vakcinacije protiv koronavirusa i od 24. decembra prošle godine dato je 2.241.510 doza vakcina, dok je 903.500 građana primilo obe doze.

Građani će do nedelje moći da prime vakcinu „AstraZeneka“ u obe hale Beogradskog sajma, bez zakazivanja, prenose beogradski mediji.

U isto vreme u Beogradu je zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano 424.085 građana, što iznosi 30,12 odsto punoletne populacije, napisao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svom fejsbuk profilu.

On je takođe naveo da su revakcinisane 272.293 osobe, odnosno 19,34 odsto punoletne populacije Beograda.

„U populaciji građana između 65 i 74 godine vakcinisano je 59,09 odsto populacije“, istako je Vesić.

Ruski Fond za direktne investicije i „Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak“ saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine „Sputnjik ve“ protiv koronvirusa, koja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu „Sputnjika ve“.

S. Aleksić (izvor: RTS / N1 / Beta / Sputnjik.ve / covid19.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar