Najmlađi čitaoci Dimitrovgrada učlanili se u biblioteku “Detko Petrov”

Učenici prvog razreda Osnovne škole “Hristo Botev” posetili su dimitrovgradsku biblioteku “Detko Petrov” i tom prilikom postali najmlađi članovi ove kulturne ustanove, koja datira od 1898. godine. Biblioteka je tako postala bogatija za 51 čitaoca.

“Kolektivno učlanjivanje đaka prvaka je tradicionalna aktivnost koja je plod dugogodišnje saradnje biblioteke i osnovne škole. Ova aktivnost se obično organizuje 2. aprila na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena kada se obeležava Međunarodni dan dečje knjige. Međutim, zbog pandemije i mera Kriznog štaba nismo bili u mogućnosti da tada to organizujemo, te smo ovaj događaj odložili za prvu pogodnu priliku” – rekla je za FAR Albena Milev, v.d. direktora Narodne biblioteke.

This image has an empty alt attribute; its file name is 360-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 361-1024x683.jpg

Tokom susreta deca su bila upoznata sa pravilima ponašanja u biblioteci, sa značajem čitanja knjiga za decu i važnosti posećivanja biblioteke. Đaci prvaci su se upoznali sa rasporedom i smeštajem knjižnog fonda i dobili na poklon bukmarker i jednu pesmu o bibliteci autorke Elizabete Georgiev.

Prvaci su posetili i Zavičajnu muzejsku zbirku, gde su se upoznali sa materijalnim i kulturnim nasleđem dimitrovgradskog kraja, a ujedno i razgledali etnografsku, arheološku i numizmatičku zbirku.

Deca su bila vesela, srećna i oduševljena posetom i učestvovala u kvizu asocijacije gde su imala zadatak da prepoznaju o kojoj bajci je reč.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar