U Srbiji neznatno pao broj zaraženih

U poslednja 24 časa u Srbiji je zabeleženo 336 pozitivnih na koronavirus, preminulo je 12 osoba, a na respiratorima je 61 pacijent, dok je na bolničkom lečenju 878. Srbija je napravila 9.986 testova, navedeno je ne sajtu covid19.rs.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih kovidom 19 zaraženo 10 korisnika i 27 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Građani Srbije koji su u prethodnih šest meseci preležali kovid-19, a nakon toga se nisu vakcinisali, od danas mogu dobiti digitalni zeleni sertifikat u koji je upisan i podatak o pozitivnom testu, potvrđeno je portalu N1 u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Potvrda o preležanoj infekciji podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 180 dana, a uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje, objasnili su u Kancelariji za IT.

Glavni urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Milorad Ivanović rekao je da pre nego što novoosnovana Radna grupa za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije kovida-19 počne sa radom, nadležni bi trebalo da odgovore ko je u aprilu prošle godine odlučio da svesno manipuliše podacima.

Ivanović je kazao da bi odgovor na to pitanje trebalo da da tužilaštvo, „koje već mesecima ćuti i pravi se mrtvo“.

On je istakao da je Srbija jedina zemlja uz Iran u kojoj je otkriveno manipulisanje brojem preminulih i obolelih od kovida-19, javila je Beta.

„Bojim se da formiranje radne grupe ima zadatak da i dalje ne dobijemo odgovor na to pitanje. Umesto toga, pretpostavljam da će reći da su detaljnom analizom ustanovili da je broj umrlih veći ili manji od zvanično saopštenog, da je to sada nova istina i što bi deca rekla ‘puj pike ne važi’, niko nije kriv“, rekao je Ivanović.

Beogradu nedostaje 11.247 vakcinisanih kako bi tačno polovina punoletnog stanovništva grada bila imunizovana i zaštićena, objavio je na svom fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

U sedam gradskih opština, u Starom gradu, na Vračaru, Savskom vencu, u Rakovici, Novom Beogradu, na Voždovcu i Zvezdari već je imunizovano više od 50 odsto punoletnog stanovništva, napisao je Vesić.

Avion sa pola miliona doza vakcina kineske kompanije „Sinofarm“ sleteo je jutros na beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“.

To je poslednji, osmi kontingent vakcina iz Kine, koja je ukupno, od januara, isporučila 4.200.000 doza.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Beta / Tanjug / Birn / minrzs.gov.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar