Od sutra restorani rade do ponoći, kiosci neoganičeno, u Srbiji još 248 zaraženih

U Srbiji je zabeleženo još 248 pozitivnih na koronavirus, preminulo je 11 osoba, dok je na bolničkom lečenju 661 pacijent, a na respiratoru 46. Proteklog dana urađeno je više od 8.600 testova, naveo je sajt covid19.rs.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod sedam korisnika i 25 zaposlenih.

Zasedao je i Krizni štab, koji je razmatrao aktuelnu epidemiološku situaciju.

Govoreći posle sednice ministarka za rad i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavćevič kazala je da je odlučeno da ugostiteljski objekti mogu da rade do ponoći i u zatvorenom i na otvorenom, a poslednja bioskopska projekcija može da počne u 23:00 sati, do kada rade blagajne. Trafike i kiosci mogu da rade neograničeno. Te mere počinju da važe od sutra.

U Srbiji je do sada obe doze vakcine primila 2.055.471 osoba, izjavila je premijerka Ana Brnabić dodajući da je cilj da se do 21. juna makar jednom dozom vakciniše više od 50 odsto punoletne populacije, prenela je RTS.

Prema njenim rečima, cilj je da što pre imamo 56 odsto revakcinisane populacije.

“Po iskustvima Izraela situacija je bila bezbedna i mere su mogle da se popuste kada su imali 56 odsto revakcinisane ukupne populacije. To je prvi cilj koji smo postavili i sebi, ali što više bude građana vakcinisano, to bolje”, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara da li postoji neki konkretan cilj koji treba dostići da bi se popustile mere.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije pokrenuti proceduru kako bi se vakcina proizvođača „Fajzer“ odobrila za upotrebu kod starijih od 12 godina.

Tiodorović je za list „Večernje novosti“ naglasio da je „velika stvar“ odobrenje Evropske agancije za lekove da deca između 12 i 16 godina mogu da se vakcinišu, prenela je Beta.

U isto vreme Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije rekla je za RTS da ne treba žuriti sa vakcinama za malu decu i dodaje da je istraživanje INEP-a pokazalo da su deca visoko prokužena.

Rezultati pokazuju da su, deca visoko prokužena, kazala je ona.

„Čak i kad su nalazi bili negativni, ispostavilo se da je na 70 porodica, 80 odsto dece imalo antitela. Za taj mlađi uzrast treba dobro razmisliti koliko je neophodna vakcinacija. Doze svakako neće biti pripremljene i ispitane pre 2022. godine“, navela je Marija Gnjatović.

S. Aleksić (izvor: RTS / Beta / N1 / Vecernje novosti / Tanjug)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar