Na “Gradini” otkriven devizni prekršaj

Na graničnom prelazu “Gradina” proteklog vikenda je otkriven jedan devizni prekršaj kod dvojice Gruzijaca, koji su putovali iz Nemačke ka Gruziji, saopštava Uprava carina.

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, jedan od putnika je rekao da kod sebe ima oko 2.000 evra, dok je drugi takođe potvrdio da nosi novac ne precizirajući o kojoj sumi je reč.

Detaljnom kontrolom putnika utvrđeno je da taj putnik zapravo u ličnoj torbici nosi pregršt novčanica od po 200 evra, te da ukupno kod sebe imaju 34.600 evra. Nakon što im je vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, privremeno je zadržano 14.600 evra, saopštava Uprava carina.

Unos deviza u Srbiju je slobodan, kako za strane, tako i za domaće državljane, međutim ako je reč o sumi iznad 10.000 evra (u dinarima ili drugoj stranoj valuti), dužnost svakog putnika je da taj iznos prijavi. Propis o obaveznom prijavljivanju suma iznad 10.000 evra koje putnici nose sa sobom ima za cilj efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja ilegalnih aktivnosti i primenjuje se kako u EU, tako i u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar