Do sada u Srbiji imunizovano 47,8 odsto građana, Šekler o indijskom soju

Do sada je u Srbiji 47,8 odsto građana kompletno imunizovano, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naglasio da je sada najvažnije da se što više mladih vakciniše kako bi predstojeći period bio bezbedan.

Ministar je još jednom apelovao na mlade da prime vakcinu, kako svi bili bezbedni, poručivši da iz pandemije ne može da se izađe ukoliko se u što kraćem periodu ne vakciniše dovoljan broj građana, pre svega mladih.

Imunolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu Milanko Šekler rekao je da svako kretanje ljudi uz nepoštovanje mera, predstavlja dodatni rizik da se nešto desi. Govoreći o indijskom soju virusa, ukazuje da se lakše prenosi, manja količina je potrebna da se zaražavanje, ali simptomi su blaži i podseća na grip.

Ovaj oblik koronavirusa je možda korak u dobrom smeru – obično kada virus postaje prenosiviji, manje je patogen, kaže Šekler.

Prema njegovim rečima, ispitivanja ukazuju da sve vakcine trenutno štite preko 90 odsto u odnosu na klasične sojeve.

“Meni se sviđa što se lakše prenosi i što se pojavljuju novi simptomi koji su blaži, jer po mom mišljenju, može lako da se desi da je to korak u mutaciji u dobrom smeru. Stalno se plašimo da će mutacije biti loše po nas, da vakcina u slučaju mutacija neće biti delotvorna, da će biti veća smrtnost, a šta ćemo ako se pokaže da je od ove mutacije smrtnost manja”, zaključio je Šekler.

Izvor: RTS

Foto: Srefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar