Gastro-turistička manifestacija “Dani banice 2021” od 13. do 15. avgusta u Beloj Palanci

Turistička organizacija Bele Palanke organizovaće 15. jubilarnu Gastro-turističku manifestaciju ”Dani banice 2021” i 11. Sajam starih i umetničkih zanata od 13. do 15. avgusta u Beloj Palanci, u prelepom ambijentu parka ”Vrelo”. Želja organizatora je da na ovaj način da svoj doprinos očuvanju tradicije ovog kraja, ali i da očuva stare kulinarske recepte naših baka koji su se vekovima prenosili s kolena na koleno i da ponudi brojnim posetiocima dobru zabavu.

“Dani banice“ je manifestacija po kojoj je Bela Palanka postala prepoznatljiva i interesovanje se ogleda u sve većem broju prijavljenih takmičara. Svake godine „Dane banice“ poseti nekoliko hiljada posetilaca iz svih krajeva Srbije i inostranstva.

Svečano otvaranje manifestacije je u petak 13. avgusta u centralnom delu parka ”Vrelo” od 21:00 sat ,a nakon otvaranja će biti održan koncert Amades benda.

Takmičarski deo “Dana banice” je u subotu 14. avgusta. Ove godine je broj takmičara, usled protivpandemijskih mera ograničen na 140, a svi takmičari moraju imati potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu da su preležali Kovid ili negativan PCR test. U okviru takmičarskog dela biće dodeljene nagrade za tri najbolje banice u četiri kategorije: tradicionalna slana banica, tradicionalna slatka banica, integralna banica i kreativna banica, Predviđene su i nagrade za najlepše aranžiran sto i banica majstor.

Pored takmičarskog dela biće priređen i revijalni deo u kojem će se na svojim štandovima predstaviti brojna udruženja, zanatlije, suvenir šopovi, privatni preduzetnici i pojedinci. U okviru revijalnog dela biće organizovana Radionica za decu u izradi banice, radionica ”Crtanje na brašnu”, Radionica za izradu predmeta starih zanata, kao i Dečija olimpijada. Radionice za decu će voditi promoter manifestacije Nenad Gladić-Lepi Brka.

I ove godine će svi posetioci moči da uživaju u specijalitetima domaće kuhinje, specijalitetima lovaca, ribolovaca, izviđača, ali i u specijalitetima inostranih kuhinja.

Posetiocima će biti dostupan i “Vrtkin vrt” u kojem će biti promovisana autohtona sorta paprike ”vrtka”, kao i jela od ove paprike koja se uzgaja i uspeva na prostoru Bele Palanke.

Tokom sva tri dana manaifestacije biće organizovan bogat kulturno-umetnički program u kojem će nastupiti folklorna društva iz Srbije i inostranstva.

U večernjim satima biće organizovani koncerti:

petak 13. avgust, 21:30h – Amadeus bend (bina- park Vrelo);
subota 14. avgust, 22:00h – Dženan Lončarević (bina – centar grada) i
nedelja 15. avgust, 21:30h – Dejan Petrović i Big bend (bina – centar grada).

U okviru manifestacije biće održan i Sajam starih i umetničkih zanata na kojem će se predstaviti zanatlije iz cele Srbije.

Posetioci će imati priliku da degustiraju i leskovačku džinovsku pljeskavicu i džinovsku banicu.

Proglašenje pobednika po kategorijama i svečano zatvaranje manifestacije je u nedelju 15. avgusta od 21:00 sat u centru grada nakon čega će od 22:00 časa, takođe u centru grada, nastupiti prijatelj manifestacije Dejan Petrović i Big bend.

Svi programi i koncerti su besplatni, a očekuje se dolazak velikog broja posetilaca iz susedne Bugarske koji su redovni gosti.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Opština Bela Palanka.

Organizatori poručuju da je banica na staroj adresi i pozivaju sve da od 13. do 15. avgusta budu gosti u Beloj Palanci i posete manifestaciju “Dani banice 2021”.

Aleksandra Mladenović, PR manifestacije

Foto: Vesti – Ustanova kulture Remezijana

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar