Večeras spektakl na nebu

I u noći pred nama gledaćemo u zvezde u iščekivanju pravog spektakla. Svake godine sredinom avgusta pada kiša meteora. Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, koji dolaze iz pravca sazvežđa Persej, po kom su dobili ime.

Jovan Aleksić iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ kaže za RTS da su meteori prirodna pojava koja se lako vidi golim okom. Opservatorije služe da se gledaju nebeska tela slabog sjaja, koja ne mogu da se vide golim okom ili kada želimo da ih vidimo uvećanim.

Kao što narodski naziv „zvezde padalice“ ilustruje, meteori preleću preko neba i da bi ih videli ne morate do opservatorije.

„Ono što moramo, jeste da se izmestimo van gradske urbane sredine. U velikim gradovima, poput Beograda, vlada veliko svetlosno i atmosfersko zagađenje i zbog toga je teže videti meteore. U predelima sa manjim zagađenjem ljudi će mnogo bolje videti ovu pojavu“, ističe Aleksić.

Objašnjavajući kako do ovakvih „kiša“ dolazi, Aleksić navodi da se oko Sunca kreće veliki broj malih tela – kometa, asteroida, koja se vremenom raspadaju. To su matična tela.

U slučaju Perseida to je matična kometa, koja se još nije čitava raspala.

„Parčići nje koji otpadnu se slobodno kreću oko Sunca. Tokom godine kako Zemlja takođe kruži oko Sunca, ona prolazi kroz takozvani ‘meteorski potok’, u kojem se nalaze ostaci matičnih tela, koji u vidu meteorskih kiša ulaze u atmosferu i sagorevaju“, objašnjava Aleksić.

Pojedine kiše meteora se dešavaju u određeno doba godine, jer tada Zemlja prolazi kroz „meteorski potok“.

Izvor: RTS

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar