U Dimitrovgradu počela realizacija projekta “Čišćenje deponija u ruralnim delovima opštine kao podsticaj za razvoj turizma”

Potpisivanjem ugovora između Opštine Dimitrovgrad i Javnog preduzeća “Komunalac” počela je realizacija projekta “Čišćenje deponija u ruralnim delovima opštine kao podsticaj za razvoj turizma”. Ugovore su potpisali zamenik predsednika opštine Zoran Gerov i direktor “Komunalca” Saša Aleksov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 96-1024x683.jpg

Opštinski većnik Dejan Milev je u izjavi za medije rekao da je Opština Dimitrovgrad na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije dobila sredstva za ovaj projekat.

“Mi smo prepoznali kao problem širenje manjih deponija na teritoriji opštine Dimitrovgrad i to baš u ruralnim delovima. Smatramo da osim opasnosti po zdravlje ljudi i okolinu, ovo stvara lošu sliku o samoj opštini i kada je reč o turistima, a smeta i za uspostavljanje i organizovanje različitih turističkih sadržaja, koji bi mogli da se organizuju tokom godine. Mi imamo svoj katastar divljih deponija. To su uradile stručne službe Opštine Dimitrovgrad i prema tom katastru postoje 42 divlje deponije, od kojih se 22 nalaze u ruralnim delovima, dok 13 potoje na teritoriji prigradskih naselja. Ovim projektom ćemo obuhvatiti divlje deponije koje se nalaze u ruralnim delovima opštine i 13 u prigradskim naseljima.

Milev kaže da je različiti sadržaj divljih deponija, što je inspektor za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Dimitrovgrad naveo u svom izveštaju i dodaje:

“Pošto ugovor sa ministarstvom nalaže da se projekat realizuje u saradnji sa javnim komunalnim preduzećem koje obavlja delatnost na teritoriji opštine, a to je JP “Komunalac”, mi smo potpisali sa njima ugovor o zajedničkoj realizaciji ovog projekta. Praktično sve vrste aktivnosti na uklanjanju divljih deponija uradiće “Komunalac”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 97-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 98-1024x683.jpg

Celokupna vrednost projekta je milion i 250 hiljada dinara, od čega je milion dinara obezbeđeno iz budžeta Ministarstva za zaštitu životne sredine, a 250 hiljada dinara iz budžeta opštine, ističe opštinski većnik.

“Ja mislim da su ta sredstva dovoljna za uklanjanje pomenutih divljih deponija.. Pošto smo već razgovarali o nekim aktivnostima, postavićemo i table za zabranu bacanja smeća da se deponije ne bi stvarale ponovo na istim ili drugim mestima. Od danas smo krenuli sa realizacijom projekta potpisivanjem ugovora sa Javnim preduzećem “Komunalac”. Rok za završetak radova je 1. oktobar. Postoji jedna prateća dokumentacija nefinansijske prirode koju će “Komunalac” morati da pripremi – naprimer slike pre i posle završetka uklanjanja divljih deponija i dnevni izveštaji na čišćenju količine koje su odnete. Mi ćemo deo komunalnog otpada u zavisnosti od vrste skloniti u Regionalnu deponiju Pirot, a deo koji se odnosi na otpad od građevinskog materijala premestiti na našu deponiju. Direktnu kontrolu na realizaciji ugovora sa JP “Komujnalac” ima inspektor za zaštitu životne sredine Opštinske uprave, a nama kontrolu radi Ministarstvo za zaštitu životne sredine, odnosno komisija koju formira ministar i koja će vršiti kontrolu na realizaciji ugovora sa ministarstvom, naglašava Opštinski većnik Dejan Milev.

Pogledajte detalje koje je ekipa FAR-a snimila na potpisivanju ugovora.

Novinar: Petar Videnov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
septembar 2021.

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar