VIDEO: Dimitrovgradski vajar Dimitar Ilijev zvanično dobio nagradu “Zlatni vek”

Poznati dimitrovgradski vajar i umetnik Dimitar Ilijev zvanično je dobio najveću nagradu Ministarstva kulture Republike Bugarske – Počasni znak “Zlatni vek” – “Pečat Cara Simeona Velikog”, zlatni, diploma i novčana nagrada.

Ovim priznanjem Ilijev je nagrađen prošle godine povodom 24. maja – Dana bugarske prosvete i kulture i slovenske pismenosti.

Nagradu mu je zvanično uručio u njegovoj porodičnoj kući u Dimitrovgradu dr Petar Miladinov, načelnik odseka “Međunarodna saradnja” pri bugarskom Ministarstvu kulture. Događaju je prisustvovao i istoričar Hristo Hristov, bivši konzul Republike Bugarske u Nišu (2014-2018), koji veoma dobro poznaje stvaralaštvo umetnika i po čijoj inicijativi i predlogu je Ilijev nagrađen ovom značajnom nagradom.

Ovaj događaj propratili su Internet Portal FAR, FAR TV i Radio-televizija Caribrod, a prisustvovala je i Donka Stojanova Nikolova, profesor bugarskog jezika i književnosti.

Pre uručenja nagrade gosti iz Bugarske Petar Miladinov i Hristo Hristov posetili su Narodnu biblioteku “Detko Petrov”. U ime Građanskog komiteta “Zapadne pokrajine” istoričar Hristov je poklonio biblioteci tri toma zbornika “Sudbina Bugara u Zapadnim pokrajinama”.

Evo šta je zabeležila ekipa FAR-a.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
oktobar 2021.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar