ZZJZ Pirot: Treća doza vakcine i postupak kod nepotpuno vakcinisanih

Zavod za javno zdravlje Pirot dostavio je medijima obaveštenje u vezi primene treće (buster) doze vakcine protiv Covid-19 na osnovu izvoda iz važećeg Stručno-metodološkog upustva.

U obaveštenju se navodi da se treća (buster) doza vakcine protiv Covid-19 primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

1. Osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,

2. Osobe starije od 70 godina,

3. Osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,

4. Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,

5. Putnici u međunarodnom saobraćaju (napomena: odnosi se na osobe vakcinisane u Republici Srbiji),

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci mogu da prime treću (buster) dozu vakcine protiv COVID-19, pri čemu se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao treća (buster) doza, stoji u obaveštenju.

Vakcinacija nepotpuno vakcinisanih osoba

Stručni komitet preporučuje da se kod nepotpuno vakcinisanih osoba, kod kojih je prošlo najmanje šest meseci od primanja prve doze, može primeniti bilo koja druga vakcina protiv kovid-19 po sopstvenom izboru, tj. ne nužno ona koju su prvobitno primili, ali je neophodno da prime dve doze iste vakcine sa propisanim razmakom.

Omogućen je unos u aplikaciju ponovljene prve doze nakon 180 dana od date prethodne prve doze (nepotpune vakcinacije). Moguće je vakcinisati osobe koje su nepotpuno vakcinisane i to davanjem dve doze vakcine po izboru (koju vakcinalni punkt ima na raspolaganju) sa propisanim razmakom od 21 dan, navodi se u obaveštenju Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Izvor: ZZJZ Pirot

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar