Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Dimitrovgradu počinje 25. oktobra

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u dimitrovgradskom Domu zdravlja počeće u ponedeljak, 25. oktobra i obavljaće se radnim danima od ponedeljka do petka od 10:00 do 13:30 časova na vakcinalnom punktu ove zdravstvena ustanove. Ovo je u telefonskom razgovoru za FAR rekao dr Nikola Jordanov, specijalista opšte medicine.

Jordanov ističe da za primanje vakcine nije potreban kao ranijih godina nalog izabranog lekara jer će sve aktivnosti u vezi vakcinisanja protiv sezonskog gripa, kako kaže, obavljati medicinska ekipa na vakcinalnom punktu, počev od pregleda pre primanja vakcine radi sagledavanja zdravstvenog stanja i indikacija do izdavanja naloga i aplikovanja vakcine.

Napominje da zainteresovani građani za primanje vakcine mogu da zakažu pregled na telefon vakcinalnog punkta Doma zdravlja 064/8387477 radnim danom od 10:00 do 13:30 časova i dodaje da zbog preopterećenosti zdravstvenog sistema dnevno je planirano da se vakcinišu pedesetak pacijenata, tako da je neophodno prijavljivanje unapred kako bi se izbegle gužve i poštovale protivepidemijske mere vezane za Covid-19.

“Ovih dana Domu zdravlja je isporučeno ukupno 800 doza vakcina, od toga 400 doza trovalentne vakcine “TorVaxFlu” koja je namenjena za zaštitu od gripa kod odraslih od 18 do 65 godina i pruža zaštitu protiv sojeva tri tipa virusa, dva podtipa soja A i jedan tip soja B. Takođe, Dom zdravlja je dobio i 400 doza četvorovalentne vakcine “Vaxigrip TETRA” koja može da se koristi od 6 meseci starosti bez gornjeg limita u godinama i ona štiti od 4 tipa virusa, dva podtipa soja A i dva podtipa soja B. To su inaktivisane vakcine protiv gripa i sadrže fragmentisani virus i nijedna od supstanci vakcine ne može da prouzrokuje bolest. Koriste se sojevi koji su se pojavljivali u prethodnim sezonama i za koje se smatra da će biti izazivači u novoj sezoni” – naglašava Jordanov.

Vakcina za sada ima dovoljno i one su besplatne. Preporuka je da odrasli dobijaju jednu dozu od 0,5 mililitara, kao i deca od 3 do 17 godina, s tim što deci mlađoj od 9 godina, a koja nisu prethodno vakcinisana treba da se da i druga doza od 0,5 mililitara nakon četvrte nedelje, dodaje Jordanov.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar