U Domu zdravlja počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Domu zdravlja u Dimitrovgradu danas je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa i sprovodiće se svakog radnog dana u periodu od 12:00 do 18:00 časova u previjalištu ove zdravstvene ustanove. Za meštane sela Željuša vakcinacija će se obavljati u tamošnjoj ambulanti, takođe radnim danom od 12:00 do 14:00 sati. Što se tiče drugih seoskih sredina, vakcinacija će se sprovoditi prema redovnom rasporedu rada ekipa na terenu. Ovo je u telefonskom razgovoru za FAR rekao doktor Nikola Jodranov, specijalista opšte medicine.

Zavod za javno zdravlje u Pirotu isporučio je Domu zdravlja u Dimitrovgradu 840 doza sezonskih vakcina protiv gripa, a planirana je dostava ukupno 1.000. Vakcina je četvorovalentna i svi koji se vakcinišu imaće antitela protiv 4 tipa virusa, kazao je Jodranov. On dodaje da svi zainteresovani građani mogu zakazati termin vakcinacije tako što će pozvati telefonom Dom zdravlja i tražiti svog izabranog lekara ili njegovu zamenu.

Ističe da vakcina sadrži inaktivisan površinski antigen virusa Influence dva virusa tipa A – H1N1 i H3N2 i dva tipa virusa B i naglašava da nijedna od supstanci vakcine ne može prouzrokovati grip. Navodi da vakcina odgovara preporuci Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu i preporuci Evropske unije za ovu sezonu i besplatna je za sve rizične kategorije stanovništva. Kaže da se zaštita postiže 2 do 3 nedelje nakon vakcinacije, a imunitet traje 6 do 12 meseci.

Osnovne karakteristike virusa gripa su njegova promenljivust tj. mutacija pa se vakcinacija preporučuje sa novim sastavom za svaku godinu. Najbolji period za primanje vakcine je od sredine oktobra do sredine novembra. Primljena vakcina u ovom periodu omogućuje da organizam spremno dočeka epidemiju gripa. Vakcina ne štiti 100 odsto, ali pomaže u velikoj meri, redukuje teške forme bolesti i njen efekat zavisi od samog organizma, zaključio je Jordanov.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar