VIDEO: Svečanost u Dimitrovgradu – Dan narodnih prosvetitelja

Povodom 1. novembra – Dana narodnih prosvetitelja (buditelja), u velikoj sali Centra za kulturu u Dimitrovgradu održana je prigodna svečanost.

Svojim prisustvom današnji praznik uvažili su predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, predsednik Skupštine opštine Zoran Đurov, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Dimitar Canev i treći sekretar Ambasade Republike Bugarske u Beogradu Dimitar Vasilev. Svečanosti su prisustvovali i članovi Opštinskog veća, odbornici lokalnog parlamenta, predstavnici kulturno-obrazovnih i sportskih institucija u gradu, učenici Gimnazije “Sveti Kirilo i Metodije” i građani.

Prisutnima su se obratili Zoran Đurov, Vladica Dimitrov, Dimitar Canev i Dimitar Vasilev.

Nakon toga učenici dimitrovgradske gimnazije uz pomoć nastavnika Donke Stojanove Nikolove, Ivane Andrejević, Milisava Nikolova i Dejana Nikolića izveli su recital posvećen prazniku.

Predsednik opštine Vladica Dimitrov uručio je plakete dimitrovgradskim prosvetiteljima koji su dali veliki doprinos u razvoju obrazovanja i kulture bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Na osnovu odluke Skupštine opštine, za doprinos u očuvanju i razvoju književnosti na bugarskom jeziku na teritoriji opštine Dimitrovgrad plaketu je dobila književnica Elizabeta Georgiev.

Za doprinos u očuvanju bugarskog jezika i književnosti plaketom je nagrađena Donka Stojanova Nikolova, nastavnica bugarskog jezika i književnosti.

Za doprinos u očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa bugarske nacionalne manjine na teritoriji opštine Dimitrovgrad priznanje je dobila i Fondacija “Trejs za ljude”.

Ekipa FAR TV-a snimala je u celosti svečanost u Centru za kulturu.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
novembar 2021.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar