ZZJZ Pirot: I dalje veliki broj hospitalizovanih i smrtnih ishoda

Na teritoriji Pirotskog okruga i dalje je veliki broj hospitalizovanih i smrtnih ishoda izazvanih kovid infekcijom, kažu epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Dva lica su preminula u Opštoj bolnici Pirot, a registrovano je još 36 slučajeva koronavirusa, navodi se u izveštaju Zavoda za 17. novembar. Prema poslednjem preseku, u Pirotu je 28 zaraženih, u Beloj Palanci 6, u Babušnici 3 i u Dimitrovgradu 1.

U Opštoj bolnici Pirot leče se 47 pacijenata: 28 iz Pirota, 9 iz Bele Palanke, po 4 iz Dimitrovgrada i Babušnice i po jedan iz Knjaževca i Vlasotinca.

Na osnovu epidemiološkog ispitivanja procenjuje se da je broj zaraženih najmanje 5 do 7 puta veći, a u ovom epidemijskom talasu od 3. jula do danas registrovana su 5.182 pozitivna lica, od čega u oktobru 2.415, a u novembru 825.

Kumulativne stope novoobolelih na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje u Pirotu, Dimitrovgradu Beloj Palanci i Babušnici su u blagom padu, s tim što se u Beloj Palanci registruje najviša stopa zaražavanja.

U odnosu na broj stanovnika starijih od 18 godina, obuhvat vakcinacijom u okrugu sa jednom dozom je 54,2 odsto, a sa dve doze 51,1 odsto. Najviše vakcinisanih je u Pirotu 56,9 odsto, potom u Dimitrovgradu i u Beloj Palanci 52,4 odsto, dok je u Babušnici obuhvat vakcinacijom najniži i iznosi 43,9 odsto.

Epidemiološka situacija u okrugu procenjuje se i dalje kao vanredna, ističu u Zavodu.

Kompletan izveštaj ZZJZ Pirot za 17. novembar možete pogledati OVDE.

A. Todorov (izvor: Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Pirot)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar