Republički referendum 16. januara u Srbiji – upustvo i preporuke RIK-a

Republički referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije biće održan u nedelju 16. januara.

Građani se izjašnjavaju o referendumskom pitanju “da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije” sa “da” ili “ne”. Ovo je pri raspisivanju referenduma izjavio predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, naglasivši da se promena Ustava odnosi samo na onaj deo odeljka koji se tiče uređenja vlasti, odnosno načina izbora sudija i tužilaca.

Najkasnije pet dana pre dana glasanja na referendumu građanima će biti dostavljeno obaveštenje sa adresom glasačkog mesta na kojem će moći da glasaju, pri čemu se glasanje može obaviti i bez tog obaveštenja. Glasanje se obavlja uz vazeču ličnu kartu ili pasoš. Glasanje je tajno i obavlja se iza paravana čime se obezbeđuje tajnost glasanja. Glasa se tako što se na glasačkom listiću zaokruži reč da ili ne, saopšteno je iz Republičke izborne komisije (RIK).

U cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19, prilikom glasanja na republičkom referendumu neophodno je da glasači dođu sa zaštitnom maskom, da izbegavaju fizičke kontakte, da poštuju udaljenost od 1,5 metara, dezinfikuju ruke pre i posle glasanja. Prilikom utvrđivanja identiteta potrebno je da glasač kratkotrajno skine masku i da je drži isključivo za trake. Preporuka je da se nakon obavljenog glasanja glasači ne zadržavaju na glasačkom mestu, kažu u RIK-u.

Glasači koji su osobe sa invaliditetom, nemoćna stara lica ili koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da dođu na glasačko mesto, mogu da glasaju kod kuće ako o tome obaveste glasački odbor najkasnije do 11:00 časova na da glasanja ili to učine preko izborne komisije u svojoj opštini ili gradu počev od 48:00 časova pre glasanja. Slepi, nepismeni ili osobe sa invaliditetom imaju pravo da na glasačko mesto povedu pomagače, koji će umesto njih popuniti glasački listič na način koji im glasači odrede. Glasači koji su osobe sa invaliditetom mogu da na glasačko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja u izvodu iz biračkog spiska koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima, navode u RIK-u.

Republička izborna komisija saopštila je da ukupan broj glasača u Srbiji na predstojećem referendumu o ustavnim promenama iznosi 6.510.323. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da će se glasanje održati na teritoriji cele Srbije, na svih 8.000 biračkih mesta i na 29 mesta u zavodima, kao i na 10 mesta u inostranstvu.

Na teritoriji opštine Dimitrovgrad glasaće se na 23 glasačka mesta, od kojih su 9 u gradu i 16 u seoskim mesnim zajednicama.

U opštini Bosilegrad glasanje će se obaviti na 31 glasačkom mestu, odnosno na 4 glasačka mesta u gradu i 27 u selima.

Za opštinu Babušnica su određena 44 glasačka mesta – 7 na gradskom području i 37 u selima, od čega 6 u Zvonačkom kraju.

Na Republičkom referendumu u nedelju, 16. januara glasačka mesta biće otvorena za glasanje od 7:00 do 20:00 časova.

P. Videnov

Foto: Mikica Kostov (arhiva FAR-a)

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar