Dan državnosti Srbije

Srbija 15. februara obeležava Dan državnosti u znak sećenja na Sretenje 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine kada je donet njen prvi moderni ustav.

Kako govore istorijske činjenice, na Sretenje 1804. godine u Orašcu je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović – Karađorđe. Prvi srpski ustanak najpre je zahvatio krajeve zapadno od reke Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje, a ceo Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. godine. Prema nemačkom istoričaru Leopoldu Rankeu, Karađorđevom bunom započela je Srpska revolucija, koja je okončana uspešnim diplomatskim dostignućima Miloša Obrenovića u kasnijem periodu.

Na Sretenje trideset i jednu godinu kasnije, 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski. Ustavne odredbe oblikovane su po uzoru na ustave Francuske i Belgije, a tekst Ustava je neobično liberalan za taj period. Napisao ga je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik.

Kneževina i Kraljevina Srbija imala je potom više različitih ustavnih rešenja: 1838, 1869, 1888, 1901. i 1903. godine.

Posle Drugog svetskog rata, od 1945. godine, u potpuno promenjenim okolnostima, Srbija je u sastavu federalne Jugoslavije četiri puta usvajala najviši zakonodavni akt, a aktuelni je usvojen 30. oktobra 2006. godine.

Prema zakonu o državnim praznicima, 15. i 16. februar u Srbiji su neradni dani.

Izvor: RTS / FAR

Foto: Arhiva FAR-a

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar