Novi rok za subvencije za fiskalizaciju od 15. marta do 5. aprila

Ministar finansija Siniša Mali najavio je novi rok za prijavljivanje za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije, koji će trajati od 15. marta do 5. aprila, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije. Time bi, kako je rečeno, svi obveznici fiskalizacije koji se ranije nisu prijavili mogli da dobiju pomoć države.

Mali je rekao da će na sednici Vlade biti usvojena odluka o novom roku za prijavljivanje za subvencije za nabavku fiskalnih kasa, pozvavši sve koji se nisu prijavili za subvencije da to sada učine.

Naveo je da ima sredstava u budžetu za subvencije, da je sve isplaćeno na vreme i da će tako biti i sa onima koji se budu prijavljivali u narednom periodu. Naglasio je da od 1. maja za sve koji treba da budu obveznici novog sistema važi pravilo da moraju da imaju nove fiskalne kase i uređaje i da potpuno rade po novom sistemu.

Mali je podsetio da je ostalo manje od dva meseca do kraja tranzicionog perioda za prelazak na novi model fiskalizacije i dodao da svi obveznici mogu da biraju između 200 softverskih i hardverskih rešenja.

Prethodni rok do kada su obveznici mogli da se prijave za subencije za novu fiskalizaciju bio je 31. januar 2022. godine. Prijavljivanje za subvencije za sve koji se nisu prijavili u prvom roku će se odvijati na isti način kao i prethodni put. Ta prijava je jednostavna, ne zahteva mnogo vremena, a obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju prijavu. Rok do kada su obveznici fiskalizacije u obavezi da u potpunosti pređu na novi model je 30. april. Novi sistem e-fiskalizacije poreskim obveznicima, odnosno privredi olakšava poslovanje i ukida nepotrebno administriranje, stoji na sajtu Vlade.

P. Videnov (izvor: srbija.gov.rs)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar