Nastava počinje regularno od 1. septembra

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da je Tim za škole danas razmatrao epidemiološku situaciju i zaključio da nema prepreka da školska godina počne 1. septembra, kao i da oblik nastave bude neposredan, bez ograničenja broja učenika u odeljenjima.

Ružić je istakao da je, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i činjenicu da uz primenu odgovarajućih mera škole ni do sada nisu bile primarno mesto transmisije virusa, zaključeno da povratak đaka u klupe neće uticati na povećanje broja zaraženih.

On je objasnio da, ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazivati na COVID-19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku.

Prema njegovim rečima, ukoliko se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Preporuka Tima za škole jeste da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite od infekcije. Posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti primena zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja.

U cilju podrške školama, stručnjaci Instituta za javno zdravlje „dr Milan Jovanović Batut“ revidirali su preporučene mere prevencije COVID-19 u školama i ustanovama učeničkog i studentskog standarda, koje je Ministarstvo prosledilo školama putem školskih uprava.

Ružić je dodao da je izvođenje izleta, ekskurzija i drugih putovanja učenika i dece u školama i predškolskim kolektivima dozvoljeno.

Naime, kako je objasnio, pre realizacije ekskurzije škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od COVID-19 i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva COVID-19.

Takođe, škole moraju da obezbede zdrastveni nadzor od strane lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije, naveo je prvi potpredsednik Vlade.

S obzirom na to da je pandemija i dalje u toku, kao i da postoje faktori rizika koji mogu dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, Tim za škole će i ubuduće razmatrati epidemiološku situaciju na nedeljnom nivou, sagledavati i preispitivati preporuke, koje će biti menjane po potrebi, zaključio je on.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar