Mihajlovićeva: Škole, vrtići, bolnice i domovi za stare izuzeti iz preporuka za štednju energije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se preporuke za smanjenje potrošnje energije koje je predložilo resorno ministarstvo ne odnose na škole, vrtiće, bolnice, domove zdravlja, domove za stare i neke druge ustanove o kojima se posebno vodi računa u svakoj krizi, pa i sada kad se preporučuje štednja energije.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je izašlo sa predlogom preporuka jer smo želeli da čujemo šta o njemu misle druge institucije. Poslali smo predlog svim ministarstvima, od kojih nismo imali primedbe, ali smo želeli da vidimo i kakav je odgovor društva. Tražili smo da svi koji su obuhvaćeni preporukama naprave svoj plan smanjenja potrošnje, bilo da je reč o državnim institucijama, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama, a iz ovih mera izuzete su predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica i sve druge ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da je Ministarstvu do sada plan štednje dostavilo 89 lokalnih samouprava, 31 javno preduzeće, 23 državne institucije i da očekuje do prvog oktobra da spisak bude kompletan.

Potpredsednica Vlade je ponovila da se ne prave nikakvi planovi restrikcija i da je cilj preporuka da se smanji iznos koji država daje za uvoz struje, saopšteno je na zvaničnom sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Izvor: mre.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar