U Srbiji još 5.129 pozitivnih, preminulo 47 osoba

Prema najnovijem preseku stanja u Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo još 5.129 ljudi od testiranih 17.460. Borbu sa Covidom izgubilo je 47 ljudi, pa je broj žrtava od početka epidemije povećan na 2.529. Na respiratorima su 353 pacijenta, a hospitalizovano je 9.499 osoba.

U “Službenom glasniku” objavljena je nova Uredba Vlade Srbije o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 u kojoj su detaljno navedene najnovije mere o kojima je već bilo reči u javnosti, ali i nova mera prema kojoj je maska obavezna i za decu stariju od četiri godine.

U najnovijoj Uredbi navedeno je da je strancima koji dolaze u Srbiju dozvoljen ulazak samo ako poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 časova, dok državljanima Srbije koji nemaju negativan PCR test određuje se karantnin u trajanju od 10 dana. Ta mera za naše državljane prestaje da važi ako osoba u periodu trajanja karantina odluči da se testira i dobije negativan PCR test.

Kada je reč o školama, navedeno je da zimski raspust, saglasno propisima kojima se ureduje školski kalendar, počinje 21. decembra 2020. godine i završava se 15. januara 2021. godine i važi za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije.

U Uredbi je istaknuto i da osobe koje su zaražene koronom, nakon bolničkog lečenja otpuštaju se na kućno lečenje bez kontrolnog PCR testiranja i dužna su da, nakon otpusta, ostanu u kućnoj izolaciji u trajanju od 14 dana, nakon čega se javljaju na pregled u Covid ambulante.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je, govoreći o povećanju cena PCR testova za TV Prva, istakao da je to očigledno ekonomska stvar, ali ima i funkciju odvraćanja, jer oni koji to žele da urade samo zbog putovanja mogu i da odustanu.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo Covid-19 kod 1.957 korisnika i 912 zaposlenih. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 2.065, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 920, stoji na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

T. Petrov (izvor: srbija.gov.rs / covid19.rs / RTS / N1 / TV Prva)

Foto: Slobodan Aleksić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar