Kad priroda oslikava: Bajkoviti prizori na Kusači

Bajkoviti prizori, nestvarne igre boja, svetlosti i kontrasta u okolini Niša – sve ovo odigralo se u režiji prirode i lepog vremena, a izvanredna, uspešna lokalna akcija održana je u organizaciji Planinarskog društva “Preslap”, u nedelju, 22. januara, na stazi od sela Jelašnica, do vrha Kusača ili Vis (771 m), na Suvoj planini, iznad Sićevačke klisure i leve obale Nišave, sa povratkom u Jelašnicu.

U družini je bilo tridesetak planinarki i planinara, a akciju su vodili Milorad Ignjatović – “Mića Slovenac” i Miroslav Dokman. Do dobro poznatog odredišta i atraktivnog vidikovca Kusača, uglavnom se ide iz sela Prosek, preko sela Manastir. Ovoga puta, “Mića Slovenac” pokazao je svoje izuzetno poznavanje planinarskih staza, puteva i predela u okolini Niša i priredio je drugačiju trasu, koja se svima u družini veoma dopala, koja je sadržajna i koja ispunjava. Uostalom, svoj radni vek proveo je u Sloveniji i nije mu bilo teško da u svoju ljubav prema planinama utka i znanje i upornost slovenačkih planinara.

Uvertira za izvanrednu planinarsku predstavu odigrala se u subotu popodne i predveče, kada je u Nišu padala jaka kiša, i u nedelju ujutru, kada je grad bio prekriven maglom. To je na mnoge planinare i planinarke delovalo demotivišuće, ali svi koji su došli u Jelašnicu, verovali su da će se vremenska prognoza ostvariti – da će biti sunčano i toplo na Kusači.

Po izlasku iz Jelašnice, staza ulazi u gustu šumu i vodi ka jugozapadnom obodu područja Kusače. Kada se pak izađe iz šume, dolazi se u blizinu stenovitog vidikovca Kolo kamen, i odavde je družina po prvi put mogla da uživa u “lajtmotivu” današnje akcije – a to su vidici prepuni kontrasta. Podno Kusače uveliko je ogrejalo sunce, a grad Niš bio je i dalje pod gustom maglom. Ali, nije samo Niš bio pod maglom, već i Jelašnica, i Jelašnička klisura. Bele trake i pruge koje je iscrtavala magla bile su u potpunoj suprotnosti sa savršeno plavim nebom, a sunce je dobrano zagrejalo Kusaču i okolinu, te je uspon izvršen kao u proleće. Na jugu, jasno se video najviši deo Suve planine, sa vrhovima Mosor, Sokolov kamen i Trem, te prevojem Devojački grob između Sokolovog kamena i Trema. Iznad Kolo kamena, družina se ubrzo uključila u poznatu stazu koja ovde dolazi iz Proseka i Manastira. Plato Kusače bio je blizu, a na sam vrh družina je izašla širokom stazom iz sela Kunovica. Nekako, ovde se susreću atari čak četiri sela – Jelašnica, Kunovica, Prosek i Manastir. Posle tri sata laganog hoda, družina je izašla na vrh Kusača, sa koga je pogled bio još i atraktivniji, zato što se družina našla na litici visoko iznad Nišave, a sa druge strane Sićevačke klisure, je vrh Ječava, naredno odredište Planinarskog društva “Preslap”, naredne nedelje.

Na platou Kusače, u povrtaku, predavanje o lekovitom bilju održao je poznati sakupljač lekovitog bilja, Novica Vidojković iz sela Kunovica. Silazak sa Kusače doneo je nove lepe trenutke, i upoznavanje družine sa skrivenim blagom Kusače. Naime, staza za povratak u početku je vodila trasom koja paralelno vodi sa trasom kod Kolo kamena, ali nešto istočnije, sa druge strane doline – pravo ka izvoru koji je nedavno “Mića Slovenac” uredio. U okolini izvora idealno je bilo mesto za sunčanje i odmor družine.

Zatim je družina izašla na šumski put kojim se ujutru penjala ka Kolo kamenu. Čak i na završetku akcije, magle je i dalje bilo u Jelašnici, te se družina u zadnjoj etapi kretala kroz maglu. Dakle, na samo par kilometara razdaljine, družina je uspela i da se osunča, da doživi proleće u januaru, a da se onda spusti u Jelašnicu koja je u potpunosti bila pod maglom. Na ovoj trasi, koju snažno preporučujemo, prelazi se 13 kilometara.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo „Preslap“ Niš

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar