U Dimitrovgradu održano finale akcije “Da nas bude više”

U Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu održano je finale akcije “Da nas bude više”, u okviru koje je promovisan kalendar “Plaketa humanosti” na kojem se nalaze fotografije svih novorođenih beba u prošloj godini. Sva sredstva od prodaje kalendara namenjena su porodici Manić iz sela Izatovci, koja je u prethodnoj godini dobila prinovu, dečaka Joakima.


Predsednik opštine Vladica Dimitrov je u izjavi za medije kazao da je to jedna od akcija koju sprovodi lokalna samouprava sa svim svojim institucijama u cilju povećanja nataliteta.

“Ovo je jedna od najkreativnijih akcija koja je probudila veliko interesovanje zejednice, ali i medija kako lokalnih tako i regionalnih i nacionalnih, jer smo jednom na RTS-u promovisali ovu akciju. Prošle godine smo imali 48 rođenih beba, a ja se nadam da ćemo naredne godine uspeti da dođemo do brojke od 60 beba. Opština Dimitrovgrad izdvaja mnogo sredstava za prvorođeno, drugorođeno i trećerođeno dete, za roditeljski dodatak za roditelje koji su nazaposleni, za besplatne udžbenike, besplatno školovanje, besplatan vrtić i prevoz”, naveo je Dimitrov.


Patronažna sestra Suzana Milev kaže da je ovo dvanaesta godina zaredom kako Patronažna služba Doma zdravlja izrađuje kalendar sa slikama svih novorođenih beba i dodaje da se na kalendaru nalazi 48 novorođenčadi što je znatno više u odnosu na period korone.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo se okupili u ovako velikom broju, što imamo više donatora i više dece na kalendaru i smatram da je ova akcija veoma uspešna. Želim da pozdravim sve ljude koji su uzeli naš kalendar i da im kažem da ga čuvaju jer će krasiti njihov dom”, kazala je Milev.


Svetlana Manić, majka malog Joakima kome su namenjena sredsvtva od ove akcije se zahvalila Patronažnoj službi Doma zdravlja i lokalnoj samoupravi na pomoći i dodala da njenoj porodici ovakav vid podrške puno znači.


Akciju je podržalo i Zavičajno udruženje “Caribrod” iz Niša koje je za svaku bebu rođenoj prošle godine obezbedilo po hiljadu dinara. Sredstva su obezbeđena iz budžeta projekta “Kulturni centar Caribrod – širenje mreže kulturnih, informacionih i literarnih aktivnosti u Srbiji”, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Bugarske i Generalnim konzulatom u Nišu.

“Kada smo saznali za ovu akciju odmah smo se uključili. Sigurno bi je podržali mnogo ranije, čak možda i od početka jer naše udruženje postoji od 1999. godine. Nastavićemo i u budućnosti da podržavamo ovu kampanju kako bi naš mali Caribrod dobio što više dece, odnosno kako bi se povećao natalitet u opštini. Naše udruženje je svakom detetu obezbedilo poklon vaučere u vrednosti od 1.000 dinara, a trudićemo se ubuduće da ta sredstva budu još veća”, rekao je predsednik Zavičajnog udruženja “Caribrod” iz Niša Ljuben Aleksov.

Akciju “Da nas bude više“ organizovali su Patronažna služba Doma zdravlja i Fondacija “Zamisli život”, pod pokroviteljstvom opštine Dimitrovgrad.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar