Predsednik opštine Dimitrovgrad i predstavnici Službe Polivalentne patronaže posetili prvorođenu bebu na teritoriji opštine u 2018. godini

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov i patronažne sestre Suzana Milev i Aleksandra Gocev iz Službe Polivalentne patronaže Doma zdravlja u Dimitrovgradu posetili su danas prvorođenu bebu na teritoriji opštine u 2018. godini.

Akcija nazvana „Božićni dar“, koja se u Dimitrovgradu održava već tradicionalno, ove godine predstavnike lokalne samouprave i Doma zdravlja dovela je u dom mladih supružnika Andrijane Nackov Dimitrijević i Igora Dimitrijevića, ponosnih roditelja malog Pavla.

Kao i prethodnih godina, iz budžeta opštine Dimitrovgrad izdvojena su novčana sredstva koja se dodeljuju za prvorođeno dete u porodici, u iznosu od 20.000, i za prvorođenu bebu na teritoriji opštine, u iznosu od 50.000 dinara. Pored novčane pomoći, Opština Dimitrovgrad poklonila je mladim roditeljima i dečje auto-sedište i dečji komplet, a prigodnim poklonima obradovali su ih i predstavnici Patronažne službe.

Iako je prvi predviđeni termin porođaja bio 31. decembar, Pavle je odlučio da na svet dođe 4. januara, i tako „osvojio titulu“ prvog Dimitrovgrađanina u 2018. Srećni roditelji nisu krili zadovoljstvo što je baš njihova beba prvo novorođenče u opštini Dimitrovgrad u ovoj godini, kao ni želju i nadu da će ga sreća da uvek bude prvi pratiti i u daljem životu. Ističu da je predivan osećaj postati roditelj, te pozivaju sve mlade bračne parove da iskuse lepotu roditeljstva, i time pomognu ostvarenju cilja da nas bude više. Takođe, iskazali su veliku zahvalnost Opštini Dimitrovgrad i Patronažnoj službi za lepe poklone i tradiciju koju neguju u našem gradu.

Predsednik opštine Dimitrovrad Vladica Dimitrov istakao je da tradicija posete prvorođenoj bebi u opštini traje duže od 15 godina, a godinama unazad Opština na različite načine intenzivno pomaže roditeljima novorođenih beba – kako u vidu davanja za novorođenčad, tako i kroz roditeljske dodatke. Takođe, izrazio je i nadu da će u predstojećem periodu i u saradnji sa Ministarstvom bez portfelja zaduženom za populacionu politiku sredstva namenjena novorođenim bebama, kao i sredstva koja se dodeljuju za sklopljene brakove biti i dodatno povećana.

Iako smo svi svesni problema pada nataliteta, kao i činjenice da je nemoguće ponovo postići nekadašnju cifru od dvestotinak novorođenih beba, za opštinu bi, prema njegovim rečima, bilo od velikog značaja i da se postigne broj novorođene dece preko 60, kao što je bilo pre dve godine. Takođe, Dimitrov poziva sve mlade bračne parove da doprinesu porastu nataliteta u opštini jer su, kako je istakao, upravo deca naša budućnost u pravom smislu te reči.

Prema podacima Službe Polivalentne patronaže, od početka 2018. godine na teritoriji opštine Dimitrovgrad rođeno je sedam beba.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar