a
 

Predsednik opštine Dimitrovgrad i predstavnici Službe Polivalentne patronaže posetili prvorođenu bebu na teritoriji opštine u 2018. godini

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov i patronažne sestre Suzana Milev i Aleksandra Gocev iz Službe Polivalentne patronaže Doma zdravlja u Dimitrovgradu posetili su danas prvorođenu bebu na teritoriji opštine u 2018. godini.

Akcija nazvana „Božićni dar“, koja se u Dimitrovgradu održava već tradicionalno, ove godine predstavnike lokalne samouprave i Doma zdravlja dovela je u dom mladih supružnika Andrijane Nackov Dimitrijević i Igora Dimitrijevića, ponosnih roditelja malog Pavla.

Kao i prethodnih godina, iz budžeta opštine Dimitrovgrad izdvojena su novčana sredstva koja se dodeljuju za prvorođeno dete u porodici, u iznosu od 20.000, i za prvorođenu bebu na teritoriji opštine, u iznosu od 50.000 dinara. Pored novčane pomoći, Opština Dimitrovgrad poklonila je mladim roditeljima i dečje auto-sedište i dečji komplet, a prigodnim poklonima obradovali su ih i predstavnici Patronažne službe.

Iako je prvi predviđeni termin porođaja bio 31. decembar, Pavle je odlučio da na svet dođe 4. januara, i tako „osvojio titulu“ prvog Dimitrovgrađanina u 2018. Srećni roditelji nisu krili zadovoljstvo što je baš njihova beba prvo novorođenče u opštini Dimitrovgrad u ovoj godini, kao ni želju i nadu da će ga sreća da uvek bude prvi pratiti i u daljem životu. Ističu da je predivan osećaj postati roditelj, te pozivaju sve mlade bračne parove da iskuse lepotu roditeljstva, i time pomognu ostvarenju cilja da nas bude više. Takođe, iskazali su veliku zahvalnost Opštini Dimitrovgrad i Patronažnoj službi za lepe poklone i tradiciju koju neguju u našem gradu.

Predsednik opštine Dimitrovrad Vladica Dimitrov istakao je da tradicija posete prvorođenoj bebi u opštini traje duže od 15 godina, a godinama unazad Opština na različite načine intenzivno pomaže roditeljima novorođenih beba – kako u vidu davanja za novorođenčad, tako i kroz roditeljske dodatke. Takođe, izrazio je i nadu da će u predstojećem periodu i u saradnji sa Ministarstvom bez portfelja zaduženom za populacionu politiku sredstva namenjena novorođenim bebama, kao i sredstva koja se dodeljuju za sklopljene brakove biti i dodatno povećana.

Iako smo svi svesni problema pada nataliteta, kao i činjenice da je nemoguće ponovo postići nekadašnju cifru od dvestotinak novorođenih beba, za opštinu bi, prema njegovim rečima, bilo od velikog značaja i da se postigne broj novorođene dece preko 60, kao što je bilo pre dve godine. Takođe, Dimitrov poziva sve mlade bračne parove da doprinesu porastu nataliteta u opštini jer su, kako je istakao, upravo deca naša budućnost u pravom smislu te reči.

Prema podacima Službe Polivalentne patronaže, od početka 2018. godine na teritoriji opštine Dimitrovgrad rođeno je sedam beba.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Bez komentara

Ostavi komentar